Sam Mendes 1917 és Rian Johnson Tőrbe ejtve című filmje is esélyes az amerikai forgatókönyvíró céh díjára

Kultúra - 2020-01-07

Sam Mendes vasárnap Golden Globe-díjjal elismert 1917 című első világháborús filmjének és Rian Johnson Tőrbe ejtve című krimijének forgatókönyve is jelölést kapott hétfőn az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (WGA) díjaira.

Az eredeti forgatókönyvek kategóriájában az 1917 mellett, amelyet Mendes Krysty Wilson-Cairnsszel együtt írt, a Házassági történet, a Tőrbe ejtve, az Éretlenségi és a dél-koreai Élősködők című filmek kaptak jelölést.

Az adaptált forgatókönyvek mezőnyében az A Beautiful Day in the Neighborhood, Az ír, a Jojo Nyuszi, a Joker és a Kisasszonyok című filmek szkriptjei versenyeznek a díjért.

Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje, amely vasárnap forgatókönyvéért is Golden Globe-díjat kapott, nem került a válogatásba, mivel az író-rendező nem tagja a WGA-nak.

Alex Gibney, aki korábban már háromszor elnyerte a WGA díját, idén két dokumentumfilmjéért, a Mihail Hodorkovszkijról szóló Citizen K és A feltaláló: vérszomj a Szilícium-völgyben című munkájáért is jelölést kapott. A dokumentumfilmesek közül díjesélyes még a Gyermekjólét Amerikában című produkciót jegyző Mark Jonathan Harris, az Imelda Marcosról szóló The Kingmakert készítő Lauren Greenfield, valamint a Joseph Pulitzer: Voice of the People című dokumentumfilmet író Robert Seidman és Oren Rudavsky.

A 72. WGA díjátadó gálát február 1-jén rendezik meg párhuzamosan Los Angelesben és New Yorkban.

A televíziós forgatókönyvírói jelöléseket az egyéb médiajelölésekkel már decemberben nyilvánosságra hozta a céh. A korona, A szolgálólány meséje, a Mindhunter, az Utódlás és a Watchmen szerepel a drámai mezőnyben, a vígjátékok közül pedig a Barry, a The Marvelous Mrs. Maisel, a PEN15, a Végtelen matrjoska és Az alelnök kapott jelölést.