Schiff Andrást és Fischer Ivánt Grammy-díjra jelölték

Kultúra - 2006-12-08

Schiff András és Fischer Iván is a 49. Grammy-díj jelöltjei között van. Mary J. Blige nyolc, a Red Hot Chili Peppers együttes hat kategóriában verseng - jelentették be a hollywoodi Fonda Theatre-ban közép-európai idő szerint csütörtökön este.

Schiff András zongoraművész Beethoven zongoraszonáták Vol. II. zenekar nélküli, szóló előadásáért, Fischer Iván karmester pedig Mahler 6. szimfóniájának zenekari előadásáért kapott jelölést. Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekart vezényelte - derült ki a Grammy Alapítvány honlapján megjelent teljes jelöltlistából.

 

 A díjátadás február 11-én Los Angelesben, a Shrine Auditoriumban lesz. Mary J. Blige rhythm and blues énekesnő jelölése várható volt, miután The Breakthrough című lemeze példátlanul népszerű volt egész éven át, és számos díjat kapott érte.

 

A nyolc jelölés között a korábbi jelentésekkel ellentétben nem szerepel az év albuma, de az év daláért, az év felvételéért jelölték az énekesnőt, aki az év rhythm and blues albumának díját is elnyerheti. Ez utóbbira jelölték többek között Prince-t és Jamie Foxxot is.

 

Hatszoros jelölt a Red Hot Chili Peppers együttes, egyebek között az év albumáért versenghet februárban. Több ötszörös jelölt is van: a Dixie Chicks country lánytrió, James Blunt, John Mayer és a Black Eyed Peas együttes reménykedhet több Grammyben.

 

Szerepel a jelöltek között Paul McCartney, Christina Aguilera, Chris Brown, Justin Timberlake és a Gnarls Barkley kettős lemeze is. Az év folklemeze Grammy-díjáért versenyben van Bob Dylan legújabb albuma is. A Grammy-díjat lemezekért, kizárólag szakmai alapon ítélik oda, s nem befolyásolja az adott korong listákon elért helyezése vagy az eladott példányszám.

 

 

(MTI)