Százhúsz éve született Holló László festőművész

Kultúra - 2007-03-07

A 120 éve született Holló László festőművészre emlékeztek kedden Debrecenben. Az egész napos rendezvénysorozat keretében a Kossuth-díjas művész ritkán látható festményeiből nyílt tárlat a Belvárosi Galériában. A művész 42  képét felvonultató tárlat megnyitóján P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész megjegyezte: bár a város példamutató módon ápolja a festő emlékét, a művészettörténet-írás még adós Holló László művészetének elemzésével.

Holló László 1887. március 6-án született Kiskunfélegyházán. A Mintarajziskolában tanult, ahol olyan mesterei voltak, mint Székely Bertalan és Szinyei Merse Pál. 1909 és 1911 között Münchenben tanult Hollósy Simonnál. Párizsi, olaszországi és spanyolországi tanulmányútjait követően Debrecenben telepedett le 1914-ben. Az alföldi tájat és embereket festette.

 

Az 1920-as években elsősorban bibliai, mitológiai témák foglalkoztatták. Később olajképein és grafikáin egyre inkább a szociális nyomort ábrázolta. A 60-as évek felé képein vidámabb témák jelentek meg. Utolsó éveiben inkább csendéletek, műterembelsők, tájképek kerültek ki ecsetje alól. Jelentősek önarcképei, akvarelljei is.