Szenzációs  árverés Kieselbachnál

Kultúra - 2006-10-19

Az őszi szezon Kieselbach-árverésének unikális képe Moholy-Nagy László 1919-es Önarcképe volt. Az egyetlen világhírű magyar művész relikviája, melyet még emigrációja előtt festett, 20 millió forintos kikiáltási áron indult.

 

A kép, amely 1980 és 2004 között nyolc jelentős külföldi kiállításon szerepelt; többek között Párizsban, Londonban, Chicago-ban, Rómában, Stockholmban és nem utolsósorban a firenzei Uffizi Képtárban, Moholy-Nagy legjelentősebb, még itthon festett alkotása.

Az aukción több mint 230 000 dollárnak megfelelő rekordösszegért (49 200 000 Ft)  kelt el. A magyar műkincspiacon ilyen árért nagyméretű olajképeket lehet vásárolni, sőt a nemzetközi műkereskedelemben is ritka, hogy akvarellért ilyen árat adnak. Persze, ennek oka is van, hiszen Moholy-Nagy László az a magyar vizuális művész, akinek neve mindenhol ismert, aki emigrációja után a weimari, majd a chicago-i Bauhaus-ban működött és újabb generációknak is átadta modern látásmódját.

 

 Ezzel kirajzolódni látszik az a folyamat is, amely az értékrend kiszélesedésében nyilvánul meg. A klasszikus magyar festészet fogalmába egyre inkább beletartozik az avantgárd is, illetve a két világháború közötti festészetnek az a vonulata, amely a Kieselbach Tamás által rendezett kiállításokon és az általa kiadott könyvekben hangsúlyos. A magyar avantgárd képviselői közül  Bortnyik Sándor híres Ma-albumának  gouache-sal festett lapja például 5 500 000 forintos leütési árat ért el, amely a Moholy-Nagy képhez hasonlóan „csak” papírmunka, így magas ára azt is jelzi, hogy a művészettörténeti és a műkereskedelmi értékrend közeledik egymáshoz.

 

Czóbel Béla külföldről hazakerült Nagy gyümölcscsendélete szintén rekordot döntött 22 millió forintos leütési árával (vevője 26 400 000 forintot fizet érte), Batthyány Gyula Előkelő hölgy arcképe, háttérben Budapest látképével című reprezentatív művéért 36 millió forintnál állt meg a licit (jutalékkal

43 200 000 Ft).

 

Bebizonyosodott, hogy Tihanyi Lajos Jacques De La Fregonnière-portréjának előkerülése nemcsak a művészettörténész szakma, hanem a magyar műgyűjtői társadalom számára is nagy öröm volt, hiszen egészen húsz millió forintig ment érte a licit (vevőjének 24 millió forintot ért).

 

2007-ben rendez a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary János életművéből kiállítást. A Kieselbach Galéria őszi aukcióján három olyan jelentős festmény is szerepel, amelyet kölcsönkértek erre a fontos kiállításra. A Fürdőzők a szabadban című kép 36 millió forintért, (jutalékkal együtt 43 200 000 Ft), a Napsütéses kertben című kép pedig 14 millió forintért kelt el (vevője 16 800 000 forintot fizet érte).

 

AZ AUKCIÓ ÖSSZLEÜTÉSE 520 430 000 FT.