Tankó Judit textilművész kiállítása a Mű-Terem Galériában

Kultúra - 2006-11-09

Tankó Judit Munkácsy-díjas iparművész „Viselet és textil” című kiállítása november 9-én 17 órakor nyílik a Mű-Terem Galériában (Batthyány u. 24.). A kiállítást Dvorszky Hedvig művészettörténész nyitja meg, közreműködik Bárdosi Ildikó népdalénekes.

A tárlaton Tankó Judit textilművész utóbbi egy évtizedes munkásságából kaphatunk ízelítőt. A fali textilek és az öltözékek szoros elméleti, szerkezeti és gondolati kötődésük kapcsán egymást tökéletesen kiegészítik, ugyanakkor autonóm részei a kiállításnak. A munkák a Kárpát-medencei hagyományok (erdélyi, felvidéki stb.) és a viselettörténet részei, az ősi harmóniarendszer, az archaizált motívumok újragondolói, felelevenítői. A hagyományos varrási technikával készült és díszített fekete-fehér, vörös, türkiz és natúr színvilágú alkotások legfőbb motívumai az indás levélrendszer, tulipán, és a gránátalma, melyek még a honfoglalás korából származnak.

 

„A textil számomra az önmegvalósítás formáját, gondolkodást, kézművességet, a belső valóság megelevenítését jelenti. Szeretem és tisztelem alkotórészeit, hagyományait. Nincs régi és új textilművészet. A textil, mint kifejezésforma állandó fejlődésben van. Az emberi kultúra szerves része. Véd, díszít, gyönyörködtet. Esztétikai fontosságával egyenrangú a funkció, a szerkezeti, elemi részekkel együtt. Szépség és harmónia az, amely a textilben jelentkezik, akár az öltözékekben, akár a fali textilekben.” (Tankó Judit)

 

Az alkotások december 1-ig tekinthetők meg hétköznapokon 9-től 17 óráig, szombatonként 9-től 13 óráig. Vasárnap és hétfő szünnap.