Tavaszi tárlat és kulturális fesztivál Debrecenben

Kultúra - 2012-03-12

A XXI. Tavaszi tárlat megnyitásával vasárnap hivatalosan is megkezdődött az idei Debreceni tavaszi fesztivál - jelentette be a Kölcsey központban tartott tárlatnyitón Somogyi Béla (Fidesz), a cívisváros kulturális alpolgármestere.

 

    Elmondta, hogy az idén több kulturális intézmény, civil szervezet is bekapcsolódott a programok szervezésébe.

Most első alkalommal rendezte meg például a tavaszi tárlatra az alkotásokat válogató zsűri - Aknai János festőművész, Balanyi Károly zománcművész és Györfi Sándor szobrászművész - munkáit bemutató kiállítást a magán Sesztina Galéria.

    Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy "a kultúra itthon van Debrecenben".

    Példaértékűnek nevezte, ahogy a kultúra szinte minden ága, az irodalom, a képzőművészet, a zene, a film, a színház jelen van a városban, és az önkormányzat méltó kereteket biztosít ehhez évről évre.

    "Debrecen a kultúra városa volt, és így lesz ezután is" - tette hozzá Halász János.

    Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora arról beszélt, hogy az 1912-ban alapított, 100 éves egyetem dolgozóival, hallgatóival, külföldi diákjaival van jelen a debreceni kulturális programokon.

    Az április 11-ig nyitva tartó tavaszi tárlaton 47 alkotó csaknem 80 munkáját tekinthetik meg az érdeklődők.

    A tavaszi fesztivál programjában nevez hazai zenekarok és énekesek - Budapest Bár, Csík zenekar, Rúzsa Magdi - lépnek fel, de lesz Máté Péter emlékest a dzsesszkedvelőket pedig Wim Mertens francia zenész szórakoztatja.

    A filmkedvelők díszeladáson tekinthetik meg Szabó István Oscar-díjas filmrendező Az ajtó című új filmjét a helyi Apolló moziban, a francia filmnapok keretében pedig hat filmet vetítenek a debreceni tavaszi fesztiválon.