Telepy Károly képe a Villás Galéria aukcióján

Kultúra - 2012-05-05

Telepy előszeretettel folytatta a várrészletek, romok, hegyvidéki tájak megörökítését.Tájképein pontosan visszaadja a látottakat, de ezek mégsem aprólékos ábrázolások. A vakító napfényt éppúgy kerüli, mint a komor, holdfényes tájakat. Képei szelíd, barátságos környezetként mutatják be a tájat. Telepy akadémizálóan romantikus tájképeit részben

külföldi útélményei, részben a hazai táj szépségei ihlették.

Hegyi folyó (A Vág völgye)

 

Az aukción Hegyi folyó című képe szerepel Telepy Károlynak. ,,Vannak vidékek, amiknek igéző hatása az emberi kedélyre el nem tagadható, amiknek múltja belesugall a jelenbe.

 

Ország, világ, korszellem átalakul, idomul az idővel, az a vidék maga külön is alakít, idomít, s hagyományos befolyását nem szünteti meg, s mint egy örökké tartó álom, belerémlik az ébrenlétbe” – Jókai Mór (1824 – 1904) rajongással írt itt idézett soraiban a felvidéki Vág folyó völgyének csodálatos vidékéről majd így folytatta: ,,Pozsonytól felfelé haladva, elénk tárul az elragadó szép Vágvölgy, minden fordulata egy-egy új, megkapó, festői panorámát mutat elénk.” Nem véletlenül vetette vászonra Telepy Vág völgyét. Mint a legtöbb tájképe, ez a festmény is pontosan visszaadja a látottakat. Szelíd, barátságos környezetként mutatja be a tájat. Az érintetlen táj békét és nyugalmat sugároz.