Tennessee Williams eddig ismeretlen novellája látott napvilágot

Kultúra - 2014-03-25

- Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámaíró eddig ismeretlen novellája látott napvilágot első ízben a The Strand irodalmi magazin tavaszi kiadványában.

  A Crazy Night (Őrült éjszaka) című elbeszélést egy diákkori szerelem ihlette: az író rövid ideig randizgatott egy Anna Jean O′Donnell nevű lánnyal, mialatt a Missouri Egyetemre járt.

Williams költeményeket is írt Anne Jeanről, ám jegyzeteiben és memoárjaiban csak futólag emlékezett meg róla - ismertette kedden a BBC News.

    A novellát közlő The Strand irodalmi magazin főszerkesztője, Andrew Gulli szerint Williams a harmincas években írhatta a történetet, amely - akár "egy kirakós elveszett darabja" - hozzájárul, hogy jobban megértsük az író érzelmi fejlődését.

    Williams anyjáról, Edwináról mintázta Blanche alakját A vágy villamosa című színművében, az Üvegfigurák Laura Wingfieldjét pedig lánytestvére, Rose ihlette.

    A Crazy Nightban az elbeszélő, egy meg nem nevezett kampusz elsőéves főiskolása romantikus viszonyt kezd Anna Jeannel, ám a lány egy másik diák miatt elhagyja.

    A novella címe arra a főiskolai hagyományra utal, amikor a diákok egy éjjelt tivornyázással: ivászattal és a szexszel töltenek.