Tintoretto-festményre bukkantak a londoni Victoria és Albert Múzeumban

Kultúra - 2013-06-10

- Korábban egy másik festőnek tulajdonított képet azonosítottak a 16. századi Jacopo Tintoretto itáliai mester munkájaként a londoni Victoria és Albert Múzeumban - számolt be a felfedezésről a BBC hírportálja.

 A The Embarcation of St. Helena in the Holy Land (Szent Ilona hajóra száll a Szentföldön) című képet egészen a legutóbbi időkig Tintoretto kortársának, Andrea Schiavonénak tulajdonították.

A festmény új vizsgálata azonban feltárta, hogy a kép egyike Tintoretto három festményből álló sorozatának, amely azt a legendát ábrázolja, hogy hogyan találta meg Szent Ilona Jézus keresztjét.

    A tévedés annak a munkának a során derült ki, amelynek keretében katalogizálják az Egyesült Királyságban található európai olajfestményeket.

    A Nice (National Inventory of Continental European Paintings)-projekt során eddig több mint ezer festmény részletes adatait tették közzé online. A katalogizálás 22 ezer 19. század előtti európai olajfestményt érint, amelyek Nagy-Britannia különböző közgyűjteményeiben találhatók.

    A Szent Ilona hajóra szállását ábrázoló festményt 1865-ben vásárolta meg a Victoria és Albert Múzeum. A sorozat két további darabja, a The Discovery of the True Cross (A szent kereszt felfedezése) és a St. Helen Testing the True Cross (Szent Ilona vizsgálja a szent keresztet) amerikai képtárakban található.