Titanic filmfesztivál - A Fidelio - Alice utazása című francia versenyfilm kapta a Hullámtörők-díjat

Kultúra - 2015-04-19

 A Fidelio - Alice utazása című francia alkotás kapta a Hullámtörők-díjat szombaton, a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál záró gálaestjén, a nemzetközi zsűri különdíjban részesítette a Megléptek című finn versenyfilmet.

 A fesztivál fődíjáért nyolc film versengett. A mezőnybe idén olyan alkotásokat válogattak be, amelyek középpontjában női sorsok álltak.

A Fidelio - Alice utazásának főhőse, Alice szokatlan foglalkozást űz: hajókon dolgozik gépészmérnökként. Egy úton első szerelme a kapitány, miközben otthon várja őt vőlegénye. "A történet a függetlenségről, hűségről és vágyról szól. Alice szabad ember, aki igazán szereti mindkét férfit" - nyilatkozta az első nagyjátékfilmjével debütáló rendezőnő, Lucie Borleteau a Titanicon az MTI-nek.

    A nemzetközi zsűrit vezető Borislav Andelic a fődíjas alkotásról elmondta, hogy a rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról, aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. "Ariane Labed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben" - emelte ki.

    A zsűri különdíjban részesítette a finn J.-P. Valkeapää Megléptek című alkotását. Az indoklásban azzal magyarázták döntésüket, hogy "a film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is."

    A költőien elmesélt finn drámában egy dadogós, magának való fiú civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében; a vonzó, kirobbanó energiájú, mindig bajba kerülő lány pedig őrizetben van. A két tinédzser együtt szökik meg egy lopott autón.

    A közönségdíjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi vámpírok kapta.

    A fesztivál szombat esti díjátadó ceremóniáján a szervezők tájékoztatása szerint részt vett a zsűri három tagja - Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója és a zsűrielnök Borislav Andelic, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke -, Horváth György fesztiváligazgató, valamint Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a főváros főpolgármester-helyettese.

    Az idén 52 filmet bemutató filmfesztivál A látogatás (The Visit) című alkotás vetítésével zárult, amelyet Tom Norring, Dánia magyarországi nagykövete vezetett fel. A dokumentumfilm egy meg nem történt eseményről szól: az ember első találkozásáról a földönkívüli intelligens élettel - ismertette a mustra záróközleménye.