Tizenöt év után készít új mozifilmet Gothár Péter

Kultúra - 2018-06-27

Tizenöt év után ismét mozifilmet rendez Gothár Péter. A Hét kis véletlen című alkotás 375 millió forint gyártási támogatást kap a filmalaptól, amely szintén jelentős, 641,8 millió forintos támogatást ítélt meg Bergendy Péter új, Post Mortem munkacímen készülő filmjének.

A legrangosabb művészeti díjakkal elismert Gothár Péter (Megáll az idő, A részleg, Haggyállógva Vászka) új filmjével rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére, különleges filmnyelv létrehozására vállalkozik - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap szerdai közleményében.

A rendező az alkotás vizuális koncepcióját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanító rendező elsőfilmes tanítványaira bízza, így a mai, friss szemléletet a klasszikus és modern filmkészítés eszközeivel vegyíti.

Az új Gothár-film családi véletlenek hét epizódja, történetmesélése a kortárs szórakoztató film sablonjaitól eltérő új filmes közlési forma lesz. A Hét kis véletlen forgatókönyve Gothár Péter, Németh Gábor és Bognár Péter közös munkája, a film operatőre Táborosi András, producere Kovács Gábor és Pataki Ágnes, koproducere Kenesei Edina. A főszerepekben Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér lesz látható, a forgatás augusztusban kezdődik.

Bergendy Péter (Állítsátok meg Terézanyut!, A vizsga) legújabb filmje az első világháború után játszódik egy kis magyar faluban, ahol a temetetlen halottak visszajárnak kísérteni. A Post Mortem főhőse egy halott fotós, aki segít a falubélieknek kideríteni, hogy mi rejlik a természetfeletti jelenségek mögött. A nyomozásban egy kilenc éves lány lesz a társa.

A történetet Bergendy Péter, Hellebrandt Gábor és Zánkay Piros közösen jegyzi. A szereplők kiválasztása már folyamatban van, a forgatás télen kezdődik, majd a film jelentős utómunkát követően kerül a mozikba. A Post Mortem a Szupermodern Stúdió gyártásában készül producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel Pál - áll a közleményben.