Több múzeum a Kulturális Minisztériumhoz kerülne januártól

Kultúra - 2006-12-08

Több múzeum fenntartását is az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) veszi át a tervek szerint január 1-jétől, így a tárcához kerülne a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Közlekedési Múzeum és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Schneider Márta, a minisztérium szakállamtitkára csütörtökön múzeumigazgatókkal egyeztetett Budapesten. A zártkörű megbeszélést követően a szakállamtitkár nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Kiss Imre, az eseményt befogadó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vezetője  elmondta, hogy az intézmény jelenleg a Gazdasági Minisztériumhoz tartozik.A tervek szerint egyike lesz azon 12 múzeumnak, amelyektől bizonyos feladatokat átvesz a január 1-jével felálló Közgyűjtemény Ellátó Szervezet - tette hozzá.

 

Az igazgató közölte, hogy támogatja a racionalizálást, véleménye szerint az egy kis intézmény számára előnnyel járhat. Úgy látja ugyanakkor, hogy a probléma megoldását túl sokáig halogatták, az átalakítás pedig számtalan kérdést vet fel.

 

Mint mondta, a gesztorintézmény várhatóan az őrzés-védés, a takarítás feladatait vizsgálja majd felül, de később azokat a feldatokat is átveheti, amelyek már a szakmaisághoz közelítenek. Példaként említette a marketing tevékenységet és a restaurálást.

 

Takács Imre a gesztorálás tervét illetően szintén érintett Iparművészeti Múzeum főigazgatója közölte, nincs még hivatalos információja az átalakításról. Jelezte, hogy egyes szolgáltató funkciók központi ellátását tudná elképzelni, így például az anyagellátás, takarítás, karbantartás feladatait.

 

Azt viszont még nem lehet tudni, hogy valóban megtakarítást hoz-e az intézkedés - tette hozzá. Takács Imre elmondta: az év végi beszélgetésen szóba kerültek a jövő évi programok, azok összehangolásának lehetőségei és a múzeumok közötti együttműködés fejlesztése is. A múzeum jövő évi költségvetésről szólva közölte, még nem tud pontos adatokat arról, mekkora összegből gazdálkodhat 2007-ben az intézmény.

 

A főigazgató arról is beszélt, hogy nem halogatható tovább a múzeum általános rekonstrukciója, a projekt kiviteli-engedélyezési tervére néhány 10 millió forintra, a több ütemben zajló munkálatokra pedig több milliárdos összegre lenne szükség.

 

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósulhatna meg. "A múzeum már továbbította is a rekonstrukció terveit a szaktárcához, amit többé-kevésbé el is fogadott a minisztérium" - tette hozzá Takács Imre.

 

A szaktárca sajtóosztályának csütörtöki közlése szerint a benyújtott törvényjavaslathoz képest, az elfogadott módosító indítványoknak köszönhetően a minisztérium jövő évi "fejezeti főszáma" 978,3 millió forinttal nőtt.

 

A növekmény egyebek mellett a minisztériumhoz kerülő új intézményekkel (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Közlekedési Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum) kapcsolatos feladatok ellátására biztosít forrást.

 

Schneider Márta korábban úgy nyilatkozott, hogy 12 intézmény feladatainak egy részét venné át egy központi ellátó szervezet. Az intézmények közül jelenleg hét tartozik a tárcához, így első lépésként további öt intézményt kell a minisztérium felügyelete alá vonni még az átalakítás előtt.

 

 

(MTI)