Új lehetőségek a kultúrában

Kultúra - 2007-01-16

A kultúra fejlesztésének akciótervei készülnek jelenleg a kulturális minisztériumban, de a különböző szakmai szervezeteknek is lehetőségük van február végéig konkrét kiírások, célok megfogalmazására, miután a kormány tavaly év végén elfogadta a fejlesztések anyagi hátterét biztosító operatív programok tartalmát – mondta Halmai Gáborné, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten.

Hozzátette: ezek fognak megjelenni az uniós forrásokat biztosító operatív programok pályázati kiírásában.

 

           A kultúra fejlesztésének új lehetőségeit ismertető tájékoztatón Halmai Gáborné leszögezte: amennyiben a kultúrát megfelelően tágan értelmezik, akkor vannak olyan programok és stratégiai irányok a második Nemzeti Fejlesztési Tervben, amelyek lehetőséget teremtenek a kultúrafejlesztés pénzügyi forrásainak előteremtéséhez.

 

            A kultúra fejlesztésére pályázatokon keresztül fordítható összeget nem kívánta pontosan meghatározni, azt azonban jelezte: a minisztérium által már vállalt, a "zászlóshajó programok" támogatására fordítható összeg eléri a 240-250 milliárd forintot. Ezen belül az Új Magyarország Vidékfejlesztési programban 27 milliárd forint áll rendelkezésre a kistelepülések számára. Az operatív programokból a kultúrára szánt összeg külön nem meghatározható.

 

            A rekonstrukciók és új beruházások előzetes tervének elemei között a budai Vár, a Zeneakadémia, a Szépművészeti Múzeum, az Egri Líceum lehetséges fejlesztését emelte ki.

 

           A politikus a kultúra kihívásai között említette többek között a társadalmi különbségek éleződését, a tőkestruktúra változást és a forrásbevonás szükségességét.

 

  A szocialista politikus a kultúrát és a közművelődést úgy határozta meg, mint amely az örökség és a jövő lehetősége, norma- és mintarendszer, a társadalmi kohézió alapja, illetve a munkaerőpiac szocio-kulturális háttere.

 

            Az uniós operatív programokról szólva elmondta: a kultúra az unióban nemzeti hatáskörben van, széles értelmezése miatt a kapcsolódó területeken számtalan forrás nyílik meg.

 

 A kulturális terület lehetőségeit rejtő operatív programok közül kiemelte egyebek mellett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, illetve a társadalom megújulását, a társadalmi infrastruktúrát, az elektronikus közigazgatást és a régiókat segítő programokat. Ezek céljai közül a helyi közösségek fejlesztését és a közösségfejlesztést előtérbe helyező kulturális infrastruktúra-fejlesztést emelte ki.

 

  A infrastruktúra fejlesztések négy legfontosabb elemeként a rekonstrukciókat és új beruházásokat, a multifunkcionális és integrált közösségi szolgáltató tereket, a digitális tartalom- és infokommunikációs fejlesztéseket, valamint a kiemelt rendezvénysorozatokat említette.

 

A kulturális tárca által meghirdetett "A kulturális modernizáció irányai" koncepcióval összhangban levő, továbbra is támogatandó programok között a Közkincs, a Tengertánc és a múzeumokat fejlesztő Alfa-programot nevezte meg. Kiemelte: lesz forrás az "Aktív időskor", a "Kreatív ifjúság" és az "Esély a munkára" programokra is.

 (MTI/mszp.hu)