Umberto Eco lesz a vendége a budapesti könyvfesztiválnak

Kultúra - 2006-11-24

A kortárs világirodalom egyik legjelentősebb írója, Umberto Eco lesz a díszvendége a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, míg az országok közül ezúttal Kanada mutatkozik be a jövő áprilisi eseményen - mondta az MTI-nek Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke pénteken.

Az elnök Umberto Eco meghívása kapcsán elmondta: a fesztiválra sorozatban invitálják a kortárs irodalom legjelentősebb alkotóit, és nagyon örülnek, hogy a "professzornak" is nevezett olasz író elfogadta a meghívást. Umberto Eco a tervek szerint a nyitónapon, április 12-én pódiumbeszélgetésen vesz részt, majd aznap este ünnepélyes keretek között veszi majd át a Budapest Nagydíjat, aztán az olvasótalálkozók és dedikálások vendége lesz - közölte az elnök. A  Budapesti Kongresszusi Központban rendezendő könyvfesztiválon jövőre Kanada irodalma, könyvkiadása és kultúrája mutatkozhat be a magyar közönségnek.

 

Zentai Péter László megjegyezte: a frankfurti könyvvásár rendezői évek óta csábítják Kanadát díszvendégnek, míg a magyarországi fesztiválon való részvételre maga az ország jelentkezett. Az elnök szerint ez annak jele, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rangot adó eseménnyé vált, a világ legjobbjai között tartják számon. Közölte: Japán, Kína és a három skandináv ország együtt is jelezte már részvételi szándékát.

 

A fesztiválon jövőre is átadják majd az esemény hagyományos elismeréseit: az év kereskedőjének, kiadójának és gyermekkönyvének járó díjakat, valamint a közönségszavazatok alapján odaítélt közönségdíjat. A fesztivál keretében jövőre is helyet kap egyebek mellett az európai elsőkönyvesek fesztiválja, valamint a Könyvtáros Klub elnevezésű programsorozat. Előbbi rendezvényen 16-18 uniós tagország első kötetes prózaírója mutatkozik be, míg utóbbira mintegy kétszáz könyvtárost várnak.

 

Az MKKE elnöke beszámolt arról, hogy a magyar és külföldi kiadók jelentkezéseiket január 15-ig adhatják le. Hozzáfűzte: a nagyságrendek már kirajzolódtak: mintegy 100 külföldi író, tudós és művész, valamint kétszáz magyar és határon túli alkotó jelezte részvételi szándékát.

 

Umberto Eco olasz író, esztéta, irodalomtörténész 1932. január 5-én született Alessandriában. A XX. századi modern olasz irodalom egyik nagy alakja 1954-ben filozófiából doktorált a torinói egyetemen. Irodalmi munkássága az ötvenes évek végén kezdődött, amikor a neoavantgárd irányzat teoretikusaként szerzett hírnevet a Gruppo 63 köreiben. Számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról; irodalomtudósként például az avantgárd művészet kérdései, valamint a tömegkultúra problémái  foglalkoztatták. Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb regényszenzációja lett. (forrás: nol.hu/MTI)