Velencei biennále - A Modell című projekt nyerte a magyar pavilonra kiírt pályázatot

Kultúra - 2012-02-15

A Modell című projekt nyerte el a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás magyar pavilonjában megvalósuló tárlatra kiírt pályázatot; Gulyás Gábor, a Velencei Biennále nemzeti biztosa a győztes terv kurátorait, Bachmann Bálintot és Markó Balázst kéri fel a munkára.

    A győztes Modell című projekt mellett a zsűri külön elismerésben részesíti a PANEL - venicycle system című pályaművet (kurátorok: Polyák Levente, Kukucska Gergely, Antal Balázs); a nemzeti biztos hivatalosan javasolja David Chipperfield főkurátornak, hogy amennyiben lehetőséget lát rá, ezt a projektet hívja meg a biennále központi kiállításába - közölte a magyar pavilon kiállításait lebonyolító Műcsarnok szerdán az MTI-vel.

    A világ egyik legjelentősebb építészeti seregszemléje, a velencei biennále magyar pavilonjának kiállítására összesen 12 pályamű érkezett a január 6-i határidőig. Mint a nyílt pályázat tavaly októberi kiírásakor a Műcsarnok közölte, a kiállítás megépítésének és katalógusának költségkerete 20 millió forint. A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále augusztus 29-től november 25-ig tart.

    A magyar pályaműveket héttagú zsűri - Boros Géza művészettörténész, a NEFMI művészeti főosztályának vezetője; Ferencz István építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója, a biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa; Guttman Szabolcs építész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára; Kálmán Ernő építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Készman József művészettörténész, a Műcsarnok vezető kurátora; Wesselényi-Garay Andor építészkritikus, a 2010. évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának kurátora - bírálta el.

    "Mivel a kiírás az előző évekhez képest kevesebb formális megkötést tartalmazott, minden beadott pályamű érvényes volt. Az elbírálás folyamatában döntő szerepet játszott a prezentáció, mely közvetlen és alkotó párbeszédet eredményezett a pályázókkal" - szerepel a kommünikében.

    Mint írták, a zsűri fontosnak és támogatandónak tartotta, hogy a pályázatok a földrajzi sokszínűséget is képviseljék. Pozitívumként értékelték, hogy ez alkalommal Mauritiustól Dabasig terjedt a résztvevők köre. Ugyanilyen fontos fejleménynek tartotta a bíráló bizottság azt is, hogy egyetemi hallgatók is bekapcsolódtak a projektekbe.

    Magyarország a rendszerváltás időszakában vett részt először a Velencei Építészeti Biennálén, akkor organikus építészek mutatkoztak be csoportosan, nagy sikerrel. A mostani pályázat részletes indoklása - valamennyi beadott pályaművel együtt - szerdától tölthető le a www.velenceibiennale.com honlapról.

    A Műcsarnok tájékoztatása szerint miután Gáspár Júlia mandátuma lejárt, 2012. február 1-től Puskás István személyében új vezetője van a Műcsarnok Biennále Irodájának.