Velencei Biennálé - A német kiállítás nyerte az Arany Oroszlán-díjat

Kultúra - 2017-05-14

- A Németország pavilonjában kiállító Anne Imhof projektje nyerte az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé legjobb nemzeti részvételéért járó Arany Oroszlán-díjat, a Viva Arte Viva című főkurátori kiállítás legjobb művészének pedig a szintén német Franz Erhard Walthert választotta a nemzetközi zsűri a szombati díjkiosztón.

Anne Imhof erőteljes és zavarbaejtő installációja a mai korra vonatkozó, sürgető kérdéseket vet fel, miközben a szorongás állapotába sodorja a nézőt. A pavilon építészeti megoldásaira adott eredeti válaszként Imhof munkája percíz döntésekkel von be tárgyakat, képeket, testeket és hangokat egyaránt - áll a zsűri indoklásában.

Brazília pavilonja Cinthia Marcelle Vadászterület (Chao de caca) című kiállításával a 2017-es biennálé különdíját érdemelte ki.

Franz Erhard Walther szintén egy műfaji határokat elmosó projekttel nyerte el idén a Christine Macel által rendezett főkurátori kiállítás legjobb művészének járó Arany Oroszlánt.

A zsűri méltatása szerint Walther munkája formákat, színeket, anyagokat kínál együtt szobrászatal és perfromance-szal, a nézőket aktivizálva és állásfoglalásra késztetve. A díj odaítélésének másik indoka az alkotó életművének radikális és összetett természete, amely nagy hatást gyakorol korunkra.

Hassan Khan brit képzőművész a főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal művészének odaítélt Ezüst Oroszlán-díjat nyerte el hangalapú installációjával, amely Az Idő és a Végtelen pavilonja című szekcióban kapott helyet, a magyar Csörgő Attila Clockwork című munkája mellett.

A zsűri különdíjjal jutalmazta az amerikai Charles Atlas és a koszovói Petrit Halilaj alkotásait.

Az Arany Oroszlán életműdíjat ebben az esztendőben az amerikai Carolee Schneemann vehette át.

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé a díjátadó napján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt; a seregszemle kiállításai - köztük a magyar pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje - november 26-ig látogathatók.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza