Villás Galéria: Koszta kivételesen szép virágcsendélete

Kultúra - 2012-12-06

Ez az Erdélyből, szegény sorból induló, majd alapos felkészülés során számos iskolát és országot bejárt, öntörvényű mokány ember kitartóan kereste a számára legmegfelelőbb életteret, amelyet végül az Alföldön talált meg.

Szívós munkával, önállóságára mindvégig ügyelve, szűk körű témavilágából művészetét magányosan kiteljesítve küzdötte fel magát a XX. századi magyar festészet legmarkánsabb képviselői közé. Festményeit már kezdettől fogva jellegzetesen magyarnak tartották szerte a világban, olyan koncentrátumoknak, amelyek mélyértelműen és tömörségükben is frappánsan adják vissza e nép és az általa lakott táj összetett és kontrasztokban is megfogalmazható karakterét. Az újabb és újabb bemutatókon kivétel nélkül mindenütt örömmel fogadták festményeit.

Koszta József azon kevés festőink egyike, akiknek nevét a legkülönfélébb irányzatoknak elkötelezett magyar művészek egyaránt elismeréssel ejtik ki, mind a mai napig. A már 56. évét betöltött mester 1917-es első, nagysikerű gyűjteményes kiállításáról Koszta képet vásárló másik nagy kolorista, az idős Szinyei Merse Pál éppúgy hívei közé tartozott, mint később Kassák Lajos, aki érzékeny elemzéssel próbálta megközelíteni a tőle annyira különböző pályatárs festményeinek elementáris erejét.

Virágcsendéletei

Festészetének egyik finom, gyengédséget igénylő témája a virágcsendélet. A hatalmas, sötét égbolton kavargó felhőkhöz vonzódó Kosztához vajon milyen módon férkőztek a kecses, gyengéd hajlású, apró rajzú virágok? Itt is a valósághoz hűséggel közelítő mestert ismerjük fel benne. Nem készít mesterkélt elrendezést, nem fest pompás vázákban rafináltan csoportosított szalonvirágot. És gyakran használja fel női portréi komoly, szép bájának kiemelésére azt a cserép virágot, amely hozzá tartozik az egyszerű tanyai otthonok hangulatához, a meszelt falban kukucskáló kis ablak üdeségéhez. Virágcsendéleteiben ugyanazt a gazdag színvilágot látjuk, amely népünk művészi képzeletét is megtermékenyítette, azt, melyet népművészetünk is tükröz.

Virágcsendélet

Az aukción egy kivételesen szép virágcsendélete szerepel Koszta Józsefnek. Kosztának évtizedeken keresztül volt kedvelt témája a virágcsendélet. Mint a legtöbb csendéletén itt is mély barna háttérből ragyognak ki a parasztudvar virágaiból kötött, élénk színű csokréták. Az egyszerű falusi virágok a maguk természetes színében és formai gazdagságukban ragadják meg. Kedveli harsány piros színeiket és meglátja a fehér virágok nagyon gazdag színárnyalatait.