XIV. DESZKA Fesztivál 2020. április 2-9.

Kultúra - 2020-03-09

A XIV. Deszka Fesztiválon harmincnégy kortárs magyar szerző darabját láthatják a nézők a debreceni Csokonai Színházban. A szervező művészeti műhely tagjai – amiként a korábbi években is – arra törekedtek, hogy a lehető legszélesebb körű színházi szövegteremtési gyakorlatra és színházi műfajra értékes példát mutassanak. A debreceni deszkákon látható lesz népzene-néptánc alapokon építkező, koreografált dramatikus produkció, kortárs oratórium, résztvevő színház, tovább írt történelmi tabló „kisember-perspektívából”, kortárssá fogalmazott ős-bábszínház, realizmussá visszaforgatott abszurd éppen úgy, mint mikrorealista, vagy éppen helytörténeti-, vagy álom-színház.

A harmincnégy produkció közül kilenc a határon túlról érkezik, 14 a fővárosból, 4 a vidéki színházakból. A Gördeszka programban 10 gyermek- és ifjúsági előadás szerepel, ez utóbbiak fele a színházi nevelési előadás valamilyen formáját képviseli.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a város regionális kulturális központi szerepéről beszélt, amelyben a DESZKA Fesztivál különleges hangsúlyt kap. A Nemzeti összetartozás éve miatt fókuszba kerülnek a határon túli előadások, s kiemelte azt is, hogy a szakmai közösségek számára is fontos találkozási pont a DESZKA.

A mindenkori DESZKA legfontosabb eseménye a szakmai beszélgetések sorozata.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója elmondta, hogy több mint 200 előadás szerepelt a válogatók listáján, ezekből került ki az a 34 produkció, amely a fesztivál programját képezi. Kiemelte, hogy a tengerentúlról eddig nem érkezett előadás a fesztiválra, így igazi kuriózum Visky András angol nyelvű, A test történetei: Éva című darabjának ittléte és a román nyelvű Portugál is, amely egy brassói román társulat vendégjátékaként lesz jelen a DESZKÁ-n.

Még nem szerepelt ennyi produkció (6 előadás) egyidejűleg a DESZKÁ-n Romániából, a magyarok lakta területekről (Hattyúk tava újratöltve, Kovács János meghal, 99,6%, Pali és Lea, Portugál, Raszputyin). A kassai Thália Színház a Czajlik József rendezte Ma már nem mész sehova című opera-operett oratóriummal, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a kivándorlásról, elvágyódásról szóló A kút nem kiút című színdarabbal vendégszerepel Debrecenben, míg a fesztivál második napján kuruc westernnel teremt antihőst a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. Egressy Zoltán Portugálját román nyelven magyar felirattal láthatja a közönség a brassói Teatrul Sică Alexandrescu tolmácsolásában.

Most először kapott meghívást a DESZKÁ-ra egy az Amerikai Egyesült Államokban készült produkció. A szakmai program részeként egy angol nyelvű munkabemutató érkezik a fesztiválra Chicagóból. A nyitott dramaturgia technikájára épülő A test történetei: Éva című, nők valós élményeit feldolgozó Visky András-darab a DESZKA utolsó napjának programjai között szerepel.

Fejes Endre 1962-ben megjelent, Rozsdatemető című regényéből már 1963-ban színpadi siker lett. A fővárosi Katona József Színház 2019-es bemutatójának szövegét Tasnádi István jegyzi, így lett a Hábetlerek története egy évszázadot átfogó képeskönyv, történelmi látlelet a nemzedékről nemzedékre örökített frusztrációról. A Rozsdatemető 2.0 a fesztivál második napjának vendége, de Budapestről, a Nemzeti Színházból érkezik Szarvas József-estje is, a Bérczes László rendezte Pustol a hó, Székely Csaba Semmit se bánok című drámája (Rózsavölgyi Szalon) az emberi manipuláció természetrajzáról és a hatalmi mechanizmusról. A maximális figyelmet követelő szószínház költözik be a DESZKA-ra Kárpáti Péter (író-rendező-szereplő) Díszelőadásával, amelyben újra találkozhat a közönség dr. Hőgyes Endre és az ebdühjárvány érdekfeszítő történetével. Az Orlai Produkciós Iroda, mint visszatérő vendég, idén a Grecsó Krisztián és Bíró Bence által jegyzett Megyek utánad című szerelmi leltárral kapott meghívást a fesztiválra.

A DESZKA díszvendége a debreceni születésű Hajdu Szabolcs. Igazi kuriózum, hogy a fesztivál harmadik napján az általa rendezőként és íróként jegyzett „színházi trilógia” (Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián) egymás után tekinthető meg. Az Ernelláék Farkaséknál a gyerekneveléssel kapcsolatos viták, a Kálmán-napban az intimitás, a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és ebből eredő morális dilemmák okozzák a párkapcsolati feszültséget, míg az Egy százalék indián az identitás, az örökölt magatartásmodellek és a modern kori nemi szerepek kérdéskörére fókuszál. Hajdu Szabolcs a XIV. Deszka Fesztivál nyitó éjszakáján látható különleges „multimediális performansz installációban” színészként is megjelenik. A rendező, író, színész szakmai életébe és alkotói műhelyébe egy portrébeszélgetés keretében pillanthat be a közönség.

A fesztivál nyitó eseményén a tavaly elhunyt Térey Jánosra emlékeznek, aki szintén a város szülötte és idén szeptemberben lenne ötven éves. 27 év alatt 24 kötete jelent meg. Szirák Péter erről a roppant életműről, Térey János költészetének és prózájának olvashatóságáról, dramatikus szövegeinek játszhatóságáról, a hozzájuk kapcsolódó előadásokról kérdezi majd Balajthy Ágnes irodalomtörténészt és Kricsfalusi Beatrix színháztudóst. A kerekasztal-beszélgetés április 2-án 17 órától kezdődik a Horváth Árpád Stúdiószínházban.

A mindenkori DESZKA legfontosabb eseménye a szakmai beszélgetések sorozata. Idén több házi bölcse lesz a fesztiválnak, akik két-három naponta váltják egymást. A beszélgetéseket moderátorok vezetik majd. A DESZKA szakmai programjának másik fontos pillére a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum elnevezésű drámafejlesztési program. A második forduló helyszíne a DESZKA: a fiatal, pályakezdő drámaírók fejlesztés alatt álló friss szövegei itt találkoznak először színészekkel és a közönséggel is. A Nyílt Fórum keretében hat fiatal kortárs magyar drámaírót látunk vendégül inspiratív szövegeikkel egyetemben az idei DESZKA hétvégéjén: Horváth János Antalt, Dóka Pétert, Molnár T. Esztert, Tóth Réka Ágnest, O. Horváth Sárit és Dézsi Fruzsinát.

A jegyárusítás március 10-én, kedden 13 órától kezdődik. Bővebb információk a DESZKA-ról: www.csokonaiszinhaz.hu/deszka

2020. 04.02. csütörtök

17.00.

Térey törzsasztal

moderátor: Szirák Péter

23.00.

Igor és Ivan Buharov: Örök szándékmező hangolás

2020. 04.03. péntek

9.00.

Hajós Zsuzsa: Loki (r. Tárnoki Márk)

Kerekasztal Színházi Nevelési Központ

10.00.

Romankovics Edit: Boszorkányüldözés (r. Romankovics Edit)

Káva Kulturális Műhely

15.00.

Kiss Csaba: Júdás (felolvasószínház)

16.30.

Eck Attila: A veszett brigadéros (r. Gyevi-Bíró Eszter)

Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, Beregszász

18.00.

Fejes Endre-Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0 (r. Máté Gábor)

Katona József Színház, Budapest

2020.04.04. szombat

14.00.

Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál (r. Hajdu Szabolcs)

Látókép Ensemble, Budapest

17.00.

Kiss Márton: A méhek istene (r. Kiss Márton)

Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház, Budapest

18.30.

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap (r. Hajdu Szabolcs)

Látókép Ensemble, Budapest

18.30.

Kondacs Gergely-Kucsov Borisz: A kút nem kiút (r. Kucsov Borisz)

Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka

20.00.

Hattyúk tava újratöltve (r. Kokan Mladenović)

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

22.00.

Hajdu Szabolcs: Egy százalék indián (r. Hajdu Szabolcs)

Látókép Ensemble, Budapest

2020.04.05. vasárnap

10.00.

Papp Melinda: A lila hajú tündér

Bóbita Bábszínház, Pécs

17.00.

Mikó Csaba: Agave (r. Béres Attila)

Miskolci Nemzeti Színház

19.00.

Pass Andrea: Imágó (r. Pass Andrea)

Csokonai Színház, Debrecen

21.00.

Szarvas József-Bérczes László: Pustol a hó (r. Bérczes László)

Nemzeti Színház, Budapest

2020. 04.06. hétfő

10.00.

Gimesi Dóra: Óriásölő Margaret (r. Gimesi Dóra)

Vojtina Bábszínház, Debrecen

16.00.

Székely Csaba: Semmit se bánok (r. Sztarenki Pál)

Rózsavölgyi Szalon, Budapest

18.00.

Zalán Tibor: unferlédi (r. Árkosi Árpád)

Csokonai Színház, Debrecen

20.00.

Hatházi András: Kovács János meghal (r. Zakariás Zalán)

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

22.00.

99,6%

Reactor, Kolozsvár

2020. 04.07. kedd

10.00.

Turbuly Lilla: Nyúl Karcsi a Vizslaparkban (r. Kolozsi Angéla)

Griff Bábszínház, Zalaegerszeg

14.00.

Mikó Csaba: Nemtudomka (r. Madák Zsuzsanna)

Csokonai Színház, Debrecen

15.30.

Bitó László: Delila megtérése, Sámson próféciája (felolvasó színház)

19.30.

Tasnádi István: Kartonpapa (r. Tasnádi Csaba)

Csiky Gergely Színház, Kaposvár

21.30.

Anyaöl (Dancs Rózsa Pokoljárás c. regénye alapján; r. Szabó K. István)

Csokonai Színház, Petőfi Irodalmi Múzeum

2020. 04.08. szerda

9.00.

Adorján Beáta: Pali és Lea

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

14.00.

Romankovics Edit: Para (r. Bethlenfalvy Ádám)

Csokonai Színház, Debrecen

16.00.

Karinthy Frigyes, József Attila, Juhász Gyula, Medetz Attila, Vörös István: Pitypang/Por

(r. Farka Dorka-Réti-Harmath Olívia)

Baltazár Színház

18.00.

Kárpáti Péter-Titkos Társulat: Díszelőadás (r. Kárpáti Péter és Téri Gáspár)

A Trafó és a Titkos Társulat közös produkciója

20.00.

Egressy Zoltán: Portugál (r. Sorin Militaru)

Teatrul Sica Alexandru, Brassó

román nyelven, magyar felirattal

2020. 04.09. csütörtök

10.00.

Markó Róbert: Vitéz László Ángliában (r. Barna Zsombor)

(Barna Zsombor produkciója)

14.30.

Visky András: A test történetei: Éva (r. Visky Andrej)

Theatre Y, Chicago

16.00.

Grecsó Krisztián-Bíró Bence: Megyek utánad (r: Dékány Barnabás)

Orlai Produkciós Iroda

18.00.

Faragó Béla-Forgács Miklós-Czajlik József: Ma már nem mész sehová (r. Czajlik József)

Thália Színház, Kassa

21.00.

Szőcs Géza: Raszputyin (r. Sardar Tagirovsky)

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat