ZÁRT KERT - KÉPZŐMŰVÉSZETI PROJEKT A MODEM UDVARÁN

Kultúra - 2008-05-14

A MODEM 11 fiatal képzőművészt és egy képzőművész párost kért fel arra, hogy 2008 áprilisa és jövő év márciusa között készítsen egy-egy projektet az épület belső kertjébe, amelynek a témája a "zárt kert" (hortus conclusus).

 A "zárt kert" fogalma bibliai, a földi Paradicsomot jelenti, de a tiszta szerelemnek is a jelképe, a meditáció és imádság helye, egy idea képzete.

A kiállító művészek nem érinthetetlen zárványkénés elszigetelten, hanem az adott térre születő, reflexiókat kiváltó és interakciókat kezdeményező művek elkészítésére vállalkoznak.

 április: Szabics Ágnes, május: Nagy Gábor György, június: SZAF, július: Vincze Ottó, augusztus: Ilauszky Tamás, szeptember: Beöthy Balázs, október: Ferenczy Zsolt, november: Szász György, december: Hegyi Csaba, január: Tarr

Hajnalka, február: Kovách Gergő, március: Chilf Mária

 

 

Nagy Gábor György annak a fiatal grafikusnemzedéknek a karakteres képviselője, akik a kilencvenes évek második felétől számítógép segítségével készítik grafikáikat. Munkáiban először a technika bravúros használataragadja meg a nézőt, a képek digitális rögzítésének és torzításának tökéletessége.

 

A különböző mértani idomok: gömb, kúp, hasáb plasztikus, letisztult formái vagy finom formájú, fehér porcelánjai sajátos ritmusú mintává rendeződnek munkáin. Nagy Gábor György digitális eszköz mellett klasszikus technikával is dolgozik: a gömb, mint a tökéletesség szimbóluma egy hosszabb alkotói periódus kedvenc témája akár olajjal, akár olyan hagyományos grafikai eljárással, mint a hidegtű.

Nagy Gábor György motívumai évekre eltűnnek, majd némi formai módosulással

újra előkerülnek alkotásain. A reklámszerű, a magazinok harsány világát idéző figurativitást egyszer csak felváltja a sejtelmes formák sugallta csendes meditáció.

 

 

 

Lakoma

 

 

 

A művész a MODEM kertjébe készített munkája a Lakoma címet kapta. A lakoma

szertartás, az anyagi és a szellemi javakban dúskálók kiváltsága. Nagy Gábor György kertben megterített asztala, egy személyes tapasztalás újrafogalmazása, mely egyszerre utal profán és szakrális jelentéstartalmakra. Ugyanakkor nyitva hagyja számunkra a továbbgondolás lehetőségét: ki-ki felidézheti saját élményét a megterített és még érintetlen asztaltól a közös szertartás befejezéséig. A hosszú, fehér abrosszal leterített asztal és a rajta, még használatra váró hófehér, érintetlen étkészlet ugyanazt a finom, sejtelmes világot idézik fel bennünk, mint azok a monokróm printjei, melyeken hasonlóan letisztult formák

sugallják a harmóniára való törekvést.

 

 

 

Megnyitó

 

2008. május 16. péntek délután 6 óra

 

 

 

Megnyitja: Balázs Kata - művészettörténész

 

 

 

Helyszín: MODEM - belső kert / 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

 

 

 

A kiállítás nyitva: 2008. június 15-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18

óráig, csütörtökönként 12-től 20 óráig. Május 26-tól csütörtökönként 16-tól

24 óráig.