Zlinszkyné Sternegg Mária: Ládás asztaltól a gömbasztalig (könyvajánló)

Kultúra - 2008-06-05

A könyv szerzője 1952-től több, mint harminc éven át dolgozott az  Iparművészeti Múzeumban. Szinte kezdettől kutatta Debrecen város asztalosiparának, bútortörténeti emlékeinek tárgyi és levéltári adatait.

A kutatás kiindulópontjául szolgált a Déri Múzeum egyedülálló érdekességű asztalos-remekrajz gyűjteménye, amelyben a 18. század közepétől a 19. század közepéig remeklő asztalosmesterek munkáinak kisrajzait őrizte meg az utókor számára.

Tárgyi emlékanyag hiányában e rajzok segítenek abban, hogy megismerjük a debreceni asztalos-művészet stílustörténeti fejlődését, annak az európai bútorművesség egészéhez való viszonyát. A szerző több évtizedes kutatásainak köszönhetően gazdag levéltári anyaggal szolgál mid a legjelentősebb debreceni asztalosmesterek pályájáról, mind a céh működéséről.

Különösen értékes a kötet gazdag képanyaga. A most megjelent könyv először mutatja be az országban egyedülálló rajzgyűjteményt a nagyközönség számára.

A szép kiállítású könyv a Déri Múzeum kiadványaként a Nemzeti Kulturális Alapprogram, Debrecen Megyei jogú Város és a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósult meg. A kötet a Kaligráf nyomdában készült, a fényképek Rónai Tamás György munkáját dicsérik.

A kiadvány a Déri Múzeumban megvásárolható.