BORKURZUS 2006-07

Minden egyéb - 2006-09-27

Az elmúlt évben megtartott Borkurzus folytatódik 2006 – 2007-es évadban is, az első borestet szeptember 25-én hétfőn lesz megtartva, majd minden második hétfőn folyamatosan lesznek borkóstolók.

Az esteken minden alkalommal 6 – 8 bor kerül bemutatásra vak kóstolás keretében. Az esteken Kovács Pál borszakértő tart rövid előadást, a borokat az Esszencia Borszaküzlet, illetve a Pincészetek biztosítják. Minden est végén a résztvevők között kisorsolásra kerül egy üveg bor a bemutatott borok közül.

 

A tervezett program az alábbi:

 

Borkóstolás művészete: 2006. szeptember 25. 1900

Az előző év ismereteinek felfrissítése, elmélyítése. A kulturált borfogyasztás, a minőségi bor kiválasztása, az ízlelés legfontosabb elemei.

 

Az Egri Borvidék és Bükkalja bemutatása: 2006. október 9. 1900

A két borvidék bemutatása, összehasonlítása a lehetőségek és az elért eredmények figyelembevételével, a borvidékek borainak bemutatása.     

 

A Balaton körül: 2006. október 23. 1900

A magyar tengert járjuk körbe és megismerkedünk a legszebb boraival, összehasonlítva az északi és déli part sajátosságait.   

 

A soproni Borvidék: 2006. november 6. 1900

Magyarország legészakibb  borvidékének bemutatása, kitekintés Burgenlandra.

 

Borok és ízek harmóniája: 2006. november 20. 1900

A gasztronómiai alapfogalmak, borok és ízek összehangolása, milyen bort válasszunk az ételhez.

 

Újbor, portugieser est: 2006. december 4. 1900

A Márton napi hagyomány keletkezése, mit kell tudni az újborról, mi a beaujolois.

 

Pezsgő est: 2006. december 18. 1900

A pezsgőgyártás folyamata, fajtái, vidékei.

 

Különleges kékszőlőfajták: 2007. január 15. 1900

Ismerkedés a világ különböző részeiről származó kékszőlőfajtákkal (pl. malbec, carmonére, tempranillo, zinfandel, syrah, pinotage, stb.)

 

Észak-Nyugat Magyarország Borvidékei: 2007. január 29. 1900

A Móri, az Ászár-Neszmélyi és a Pannonhalmi Borvidékek bemutatása, borainak összehasonlítása.

 

A Villány – Siklósi Borvidék: 2007. február 12. 1900

Magyarország legdélibb és legismertebb borvidékének érdekességei, fehér és vörös borai, helyük a világban.

 

Az Alföld borai: 2007. február 26. 1900

A Csongrádi, a Kunsági és a Hajós – Bajai Borvidék borai. Lehet –e az Alföldön jó borokat készíteni?

 

Ausztrália és Új-Zéland borai: 2007. március 12. 1900

Ismerkedés az Újvilág borászatával, boraival, fejlődési irányával, milyen veszélyt jelentenek az európai borászat számára.

 

Burgundia borai: 2007. március 26. 1900

Mit tud a Chardonnay, a Pinot Noir és a Gamay?

 

Dél-Európa Borai: 2007. április 16. 1900

Spanyolország, Olaszország, Portugália, a Balkáni országok és Görögország borai, stílusai.

 

Szekszárdi Borvidék: 2007. április 30. 1900

Mitől jó a szekszárdi Bikavér? Mi teszi különlegessé ezt a borvidéket?

 

Szabadon választott: 2007. május 14. 1900

A kurzus résztvevői által közösen meghatározott témakör.

 

Helyszín: Klub Barabás Étterem

 

 

Jelentkezni lehet:

 

Klub Barabás           tel: 52/502 231            e-mail: klub@klubbarabas.hu             

Katics Gergő            tel: 30/456 7482          e-mail: kage@holborozzunk.hu

Kovács Pál               tel: 30/948 4011          e-mail: cskp@enternet.hu