A bíróság jóváhagyta Miron Cozma szabadlábra helyezését

Bukarestben, a  fővárosi 5. kerület bírósága kedden jóváhagyta Miron Cozma feltételes szabadlábra helyezési kérelmét.Az egykori "bányászvezért"  18 évi börtönbüntetésre ítéltek az 1991-es bányászjárások miatt. Cozma fogságban marad a fellebbezés tárgyalásáig.

A kihallgatáson Cozma elmondta, hogy szabadlábra helyezése esetében Temesváron fog lakni egy ideig a családjával, majd lehet, hogy elhagyja az országot. Ezt azzal indokolta, hogy egy nemzetközi munkásegyesület tagja.

Cozma hozzátette, hogy a legutóbbi jelentés óta, az elmúlt hat hónapban hatszor jutalomban részesült jó magaviselete miatt. A volt bányászvezér hozzátette: nem tett mást, csak alávetette magát a börtön szabályainak és részt vett a különböző tevékenységekben.

Az ügyvédje kijelentette, a bíróságnak figyelembe kellene vennie Cozma viselkedését az utóbbi hat hónap során.

Az ügyész azt mondta, hogy a Rahova börtön bizottságának javaslata megalapozatlan, és Miron Cozma nem mutatta a jobb útra térés jeleit. Hozzátette, a szabadlábra helyezési dossziét kiegészítették a Cozma letartóztatása során tanúsított viselkedését bemutató adatokkal is. Az ügyész rámutatott, hogy a bányászvezér büntetett előéletű, és hogy súlyos, erőszakos tetteket követett el.

(forrás: Népújság, Románia)