A Fitch a magyar csomag sikerét jósolja, de kockázatokat is lát

Magyarországnak várhatóan jórészt sikerül teljesítenie a költségvetési célokat a következő két évben, de ennek az előrejelzésnek a kockázatai is nagyok, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében. A legnagyobb európai hitelminősítő 17 oldalas jelentése szerint az erőteljes bevételnövelő intézkedéseket zömmel már életbe léptették, és a kormány egy sor "bíztató" kiadásvisszafogó lépést is bejelentett.

A jelentés azonban megjegyzi, hogy a kiadási oldal eddigi gyenge ellenőrzése miatt felhalmozódott jelentős államháztartási hiány az államadósság-ráta meredek emelkedéséhez vezetett. Az adósság a Fitch előrejelzése szerint az idén a GDP-érték 68,5 százaléka lesz a 2001-ben mért 53,1 százalék helyett, miközben a Fitch listáján - Magyarországhoz hasonlóan - a közepes befektetői "BBB" sávba sorolt szuverén adósok jellemző középértéke 33,5 százalék, az új EU-tagállamoké pedig 38 százalék.

 

Az elemzés szerint az elmúlt fél évben növekedett a kedvező előrejelzésre ható kockázat, és a kormánynak "jelentős hitelességi szakadékot" kell áthidalnia. Az MSZP vezette kormánynak az utóbbi öt évben egyszer sem sikerült teljesítenie a költségvetési célokat, és Magyarország "modern kori történetében egyetlen kormány sem tudta két évnél hosszabb időn át csökkenteni a költségvetési deficitet a választások környékén végrehajtott lazítások után", áll a Fitch elemzésében.

 

A hitelminősítő szerint még a kedvező forgatókönyv esetén is, amely feltételezi, hogy a magyar kormány teljesíti a következő két évre kijelölt költségvetési hiánycélt, az államadósság mindkét évben tovább fog növekedni, és az időszak végén várhatóan eléri a GDP-érték 72,3 százalékát.

 

A cég előrejelzése szerint az adósságráta csak 2009-ben - egy évvel a 2010-es választások előtt - kezd csökkenni. A jelentés szerint mindazonáltal a Fitch központi forgatókönyve az, hogy 2007-ben sikerül az idei évre várt 10,1 százalékról a kitűzött 6,8 százalékra csökkenteni az ESA-szabvánnyal számolt államháztartási hiányt, és a deficit 2008-ban is "közel lesz" a 4,3 százalékos célhoz.

 

Rövid időn belül ez a második olyan jelentés a londoni elemzői közösségben, amely a korábbiakhoz képest viszonylag derűlátóan ítéli meg a következő két év költségvetési kilátásait. A JP Morgan befektetési ház múlt heti jelentése szerint a cég az előző héten ismeretszerző látogatást tett Budapesten, és ennek során "igen jelentős bizalmat" tapasztalt aziránt, hogy a kormány képes lesz teljesíteni az ESA-szabvánnyal számolt deficitcélt, sőt a hiány ettől akár el is maradhat.

 

A ház elemzői a magyarországi látogatásról Londonban kiadott összefoglalóban kiemelték: független szakértők és az MNB illetékesei is azzal számolnak, hogy a 2007-es költségvetési hiány 0,6-0,8 százalékponttal el is fog maradni a 6,8 százalékos hivatalos céltól.

 

A Fitch szerdai londoni elemzése szerint a hiánycsökkentéshez járuló keresletvisszaesés a GDP-érték reálnövekedését a 2006-ra várt, hozzávetőleg 4 százalékhoz képest meg fogja felezni, de 2008-ban már valamelyes visszagyorsulás várható, 2,5 százalékra. A gazdasági növekedés fő hajtóereje 2007-ben és 2008-ban a nettó exportnövekedés lesz, amelyet az EU - főleg az új tagállamok - erős kereslete és az importnövekedés lassulása fog hajtani. Ez a folyamat elő fogja segíteni, hogy a folyómérleg-hiány a 2006-ra várt 7,5 százalékról 2008-ban 5,6 százalékra csökkenjen, jósolta szerdai londoni elemzésében a Fitch.

 

A bruttó külső adósság az idei első félévben a 2005. végi szinthez képest 8,2 milliárd euróval 81,9 milliárd euróra nőtt. A bruttó küladósságot a magyar bankrendszer hazai devizahitel-kihelyezéseinek növekedése is táplálja, mivel a bankok ezeket a tranzakciókat külföldről finanszírozzák, áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindehhez viszonylag gyenge likviditási pozíció járul. Magyarország devizatartaléka az idén változatlanul 2,6 havi import értékével lesz egyenlő; ez a Fitch listáján "BBB" sávba sorolt tizenhárom szuverén adós közül csak Arubáénál és Namíbiáénál magasabb. A likviditási ráta - a Fitch számítási módszere szerint a likvid devizaeszközöknek az egy éven belül esedékessé váló kötelezettségek és a nem rezidens befektetők kezén lévő hazai adósság összegéhez mért aránya - 2006-ban a cég előrejelzése szerint csak 80 százalék lesz, Aruba után a második legalacsonyabb a "BBB" szuverén adósosztályzati sávban, áll a londoni elemzésben.

 

A Fitch Ratings tavaly decemberben rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB plusz"-ra a magyar szuverén devizaadósi kockázati besorolást. Ennek kilátását idén szeptember 20-án, az utcai megmozdulások után stabilról további leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta, azzal indokkal, hogy a fejlemények hatására megnőtt a kockázata a miniszterelnök által vezérelt, igen szükséges reformprogram felhígulásának.

 

A szerdán Londonban kiadott új jelentés utalást tesz ugyanakkor arra, hogy a Fitch egyelőre nem készül tovább rontani a magyar szuverén besorolást. Az elemzés azt írja: a magyar adósosztályzatot a reálgazdaság erőteljes alapmutatói és a képzett hazai munkaerő támasztja alá. Emellett Magyarország adósságtörlesztési múltja is makulátlan, és a politikai stabilitást a legutóbbi fejlemények ellenére is széleskörűen támogatja az EU-tagság, áll a Fitch elemzésében.

(MTI-ECO)