A képviselőnőből lett takarítónő esete

Nem nálunk történt, egészen pontosan Németországban történt. Egy szociáldemokrata képviselőnő, aki tavaly kikerült a Bundestagból, jelenleg takarítónőként keresi kenyerét. Az 57 éves egykori politikusnő több hónapig próbálkozott, száz helyre is pályázott, de mindenhonnan visszautasították. Így egyéni vállalkozóként idős emberek lakásait teszi rendbe. 

Lilo Friedrich  hét évig volt parlamenti képviselő Berlinben, a német szövetségi törvényhozás alsóházában (Bundestag). A német szociáldemokraták (SPD) tavaly őszi választási vereségekor nem jutott mandátumhoz. Szakmája szerint varrónő lenne, de a hat gyermeket felnevelő, 57 évesen az álláspiacra kerülő egykori képviselőnő általában a "fiatalabbat keresünk", a "túlképzett" és a "túl magabiztos" magyarázatot kapta a személyzeti-munkaügyi szekmberektő.

 

"Jót tenne néhány képviselőkollégámnak, ha átélné mindazt, amivel az utóbbi hónapokban szembesültem. Ez az álláskeresés sokkal több tanulsággal szolgált, mint a Bundestagban eltöltött hét év", mondta.

 

Elgondolkodtam: vajon mi történne nálunk, ha egy volt országgyűlési képviselő kényszerülne takarító kisiparosként dolgozni? Egyéni vállalkozóként- szigorúan a minimálbér duplája után járulékokat fizetve- megélne-e? Mit csinálnak pártbéli társai?

 

Ha ugyanazt, amit Németországban, azaz hagynák idős emberek lakásait takarítani, elmondhatnánk, hogy e tekintetben teljes mértékben utolértük a Németországot.

 

H.I.