A pápa muzulmán gondolkodót fogadott

Négyszemközt fogadta szombaton saját irodájában XVI. Benedek pápa Musztafa Serif muzulmán gondolkodót, és teológiai beszélgetést folytatott vele az iszlámról, illetve a vallási gyűlölet csillapításának eszközeiről - közölte maga a katolikus egyházfő által fogadott algériai egyetemi tanár.

A kivételes összejövetelt, amely másfél órán át tartott, a Vatikán nem jelentette be. "A pápa nagyfokú érdeklődéssel, jósággal hallgatott meg, valódi eszmecsere zajlott le" - számolt be Musztafa Serif. Az Algíri Egyetemen oktató Serif Franciaországban egyik alapítója volt az iszlám-keresztény párbeszéd csoportjának.

Több hónappal ezelőtt - még XVI. Benedek nagy vihart kavart regensburgi beszéde előtt - kérte, hogy a pápa fogadja őt. Ennek ellenére a beszélgetés jórészt e körül forgott, mivel Musztafa Serif válaszolni szeretett volna a felvetődött kérdésekre, megmagyarázni, hogy mi áll a Koránban a szabadságról, a józan észről és az erőszakról.

 

- Elmondtam, hogy a Korán, miként az Evangélium, azt kéri a hívőktől, hogy bocsássanak meg, legyenek türelmesek és irgalmasok, és hogy közösségi szinten erőszakhoz csak agresszió esetén, szigorúan körülhatárolt feltételek között lehet folyamodni, amint azt Szent Ágoston is mondja - közölte.

 

Az algériai filozófus saját elmondása szerint több javaslatot is tett a pápának, például azt, hogy szervezzenek nemzetközi eszmecserét az iszlám és a kereszténység között a faji és vallási gyűlölet elleni küzdelemről.

 

Az egyházfő Musztafa Serif szerint azt mondta, hogy "nagy vallásnak tartja az iszlámot, és hogy közösen kell tanúságot tenniük a lét vallási dimenziójáról". "A pápa azt is közölte, hogy elutasítja a civilizációk ütközésének logikáját." Musztafa Serif több könyvet is írt, például Iszlám és tolerancia, Iszlám és a Nyugat címmel, s olyan teológusnak tartja magát, aki a párbeszédet keresi, és elutasítja a vitatkozást. Ezzel magyarázta vatikáni látogatását is.

 

Az algériai gondolkozó áprilisban nyilvánosan a nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy távozott a posztjáról az iszlám világgal való párbeszéddel megbízott Michael Fitzgerald vatikáni érsek, akit nagyra becsültek a muzulmán világban. Ekkor kérte a találkozót a pápától.

 

 

(MTI)