Az amerikai pénzügyminisztérium nem adja ki Trump adóbevallásait a kongresszusnak

- A pénzügyminisztérium nem hajlandó kiadni Donald Trump amerikai elnök adóbevallásait a demokrata többségű képviselőháznak - közölte Steven Mnuchin pénzügyminiszter levélben Richard Neal képviselővel, a képviselőház költségvetési bizottságának elnökével.

A levélben Mnuchin hangsúlyozta: a bizottság kérése "nélkülözi a legitim törvényhozási célokat", vagyis megítélése szerint a képviselők nem törvényhozási célokból kérték ki az elnök adóbevallásait öt évre visszamenőleg.

A pénzügyminiszter leszögezte azt is, hogy döntése meghozatala előtt konzultált az igazságügyi tárcával is. Ezt követően arra a megállapításra jutott, hogy az adóhivatalt is felügyelő pénzügyminisztériumnak - ahogyan fogalmazott - "nincs felhatalmazása kiadni a kért adóbevallásokat és a vonatkozó információkat". Mnuchin hangsúlyozta: a demokrata párti politikusok kérése "komoly alkotmányjogi kérdéseket vet fel". Emlékeztetett rá: "a legfelsőbb bíróság döntése értelmében az alkotmány megköveteli, hogy a kongresszus által kért információknak az ésszerűség keretei között legitim törvényhozási célokat kell szolgálniuk".

A pénzügyminiszter válasza várható volt. Annál is inkább, mert korábban már - a demokraták által megadott - két határidőt sem tartott be.

Mnuchin levelének kézhez vétele után Richard Neal közölte: jogászokkal tanácskozik, mielőtt megteszi a válaszlépést. Elemzők szerint a demokraták következő lépése az lehet, hogy vagy büntetés terhe melletti idézést küldenek az adóhivatalnak (IRS) az adóbevallást megküldését követelve, vagy pert indítanak a hivatal ellen.

A képviselőház költségvetési bizottsága még április elején kérte Donald Trump adóbevallásait, mégpedig öt évre visszamenőleg. Az elnök azonnal jelezte, hogy nem áll szándékában benyújtani a kért dokumentumokat és személyes ügyvédjei is azzal érveltek, hogy a törvényhozóknak - mivel a dokumentumokat nem törvényhozási célokra kérték - nincs joguk betekinteni a dokumentumokba.

Amerikai sajtóértesülések szerint közeli munkatársainak Trump állítólag azt mondta: az adóbevallás követelése nem más, mint a magánszférája megsértése és a demokrata párti törvényhozók ellene folytatott "boszorkányüldözése".

A demokrata politikusok kérésének visszautasításakor Donald Trump arra hivatkozott, hogy az adóbevallásait a hivatal még mindig vizsgálja, ezért nem adhatja ki a dokumentumokat. Az elmúlt hetekben sajtóértesülések még azt is tudni vélték, hogy Donald Trump a tanácsadóinak azt mondta: az amerikaiak úgy választották meg őt, hogy nem voltak kíváncsiak az adóbevallására.