Cannes - Díjazott sztárokkal emlékezett a 70. évfordulóra és a manchesteri áldozatokra a fesztivál

A cannes-i fesztiválon az elmúlt évtizedekben díjat nyert sztárokkal ünnepelte kedd este 70. évfordulóját a világ legrangosabb filmes találkozója, ahol a filmes világ külön megemlékezett az előző napi manchesteri robbantás áldozatairól és sérültjeiről.

"A filmművészet Manchesterrel van, ma este rájuk gondolunk" - mondta megnyitó beszédében Pierre Lescure fesztiválelnök.

A cannes-i fesztiválpalota közel 3 ezer férőhelyes Lumiere termében jelen voltak az elmúlt évek Arany Pálma-díjas alkotásainak rendezői, akiket állva ünnepelt a közönség. Három kétszeres fődíjas rendező jött el: a brit Ken Loach, a dán Bille August és az osztrák Michael Haneke, akinek Happy End című filmje az idei hivatalos versenyprogramba is meghívást kapott, így ő lehet az első rendező, aki háromszor elnyeri az Arany Pálmát.

Az est háziasszonya IsabelleHuppert francia filmszínésznő volt, aki kétszer is megkapta Cannes-ban a legjobb női alakítás díját, 1978-ban a VioletteNoziere című krimiben, 2001-ben pedig A zongoratanárnő című drámában nyújtott játékáért.

A teremben foglalt még helyet többek között az olasz NanniMoretti, az amerikai David Lynch, a francia-lengyel RomanPolanski, és új-zélandi Jane Campion, aki az egyetlen Arany Pálma-díjas női rendező. A fődíjat az 1993-ban forgatott Zongoralecke című filmjéért érdemelte ki.

Az idei verseny zsűritagjai is jelen voltak Pedro Almodóvar spanyol rendező, zsűrielnök vezetésével, valamint CatherineDeneuve, NicoleKidman, ElleFanning, MonicaBellucci, DianeKruger, Andrea Arnold, Alfonso Cuarón, Guillermo Del Toro, MatteoGarrone, AlejandroInárritu, George Miller, Nicolas WindingRefn, Claude Lelouch.

Délelőtt a fesztivál egy rendkívüli fotózást is megszervezett, amelyen mintegy száz világhírű filmes jelent meg a fesztiválpalotában, köztük Oliver Stone, George Miller, Antonio Banderas, Marion Cotillard, Claudia Cardinale, Claude Lelouch, Costa-Gavras. Jóllehet a fotózásra 28 hírügynökség fotósa volt hivatalos, a találkozón a sztárok önmagukat is szelfizték.

A jubileumi ünnepségeket jelentősen meghatározta a manchesteri merénylet. A sztárok a fotózást megelőzően a fesztiválpalota vörös szőnyeggel borított lépcsőjének tetején megjelentek együtt és egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról és a sérültekről. A fesztivál vezetői és munkatársai, valamint a sztárokat vezető IsabelleHuppert oldalán ott voltak Cannes városának vezetői is, köztük David Lisnard polgármester.

Az ünnepség csúcspontjának tervezett tűzijáték este elmaradt, de a vezetőség úgy döntött: a ceremóniát megtartják, "mert meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk magunkat és az élet folytatódik" - mondta TherryFrémaux fesztiváligazgató.

"A manchesteri áldozatok ugyanazt tették mint mi: együtt voltak, élvezték, hogy szabadon hódolnak ugyannak a szenvedélynek" - hangsúlyozta az igazgató.

"Ismételten az életmódunkat, a fiatalságot, az ünneplést, a kultúrát támadták meg. Le vagyunk döbbenve" - fogalmazott az egy héttel ezelőtt kinevezett új kulturális miniszter, FrancoiseNyssen Cannes-ban, aki először jelent meg nyilvánosan, amióta átvette a tárca irányítását.

A terrorfenyegetettség miatt már az elmúlt két évben is rendkívüli biztonsági intézkedések voltak érvényben a fesztivál idején a francia tengerparti kisvárosban, de a közeli Nizzában tíz hónnappal ezelőtt elkövetett iszlamista merénylet miatt idén ezt megerősítette és láthatóbbá tette a francia rendőrség a fesztiválozók védelme érdekében.

A fesztiválpalota környékén láthatóan megerősítették a rendőri készültséget, felfegyverzett készenléti rendőrök köröznek egész nap a tömegben, a háztetőkön mesterlövészek teljesítenek szolgálatot, 550 térfigyelő kamera működik és 80 önkéntes megfigyelő is folyamatosan elvegyül a hömpölygő tömegben, és ha bármi gyanúsat észlel, riasztja a rendőrséget. Ezen kívül háromszáz, virágágyásokkal díszített betontömbbel akadályozzák meg, hogy dzsihadista támadók kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

Georges-FrançoisLeclerc, a dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye prefektusa azt közölte, hogy a manchesteri merényletet követően továbberősítették a biztonsági intézkedéseket, de pontos részleteket azokról nem közölt.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza