Ellenfele végezte ki Szaddám Huszeint?

Egy vasárnap megjelent kalózvideó szerint a kivégzésen résztvevők egy része Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok nevét skandálta, míg mások a volt elnököt sértegették. A felvétel óriási felzúdulást váltott ki Irakban és külföldön.

Újabb információk szerint maga Muktada asz-Szadr iraki radikális síita hitszónok volt Szaddám Huszein egyik hóhéra. Legalábbis ezt írta - a kivégzés egyik szemtanújára hivatkozva - az ar-Rijád című szaúd-arábiai napilap.

A szemtanú -állítása szerint látta - az akasztás előtt a síita vezetőt, amint felvette a hóhár kámzsáját a kivégzőhellyel szomszédos szobában.Az iraki televízióban bemutatott hivatalos filmfelvételen a három hóhér már a kámzsában volt látható. A szemtanú elmondta azt is, hogy az akasztáson jelen volt Abdel-Azíz al-Hakím, a legjelentősebb iraki síita szervezet, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) vezetője.

 

Muktada asz-Szadrnak személyes elszámolnivalója volt az egykori iraki diktátorral. Apját Szadek asz-Szadr síita főpapot 1999-ben a síiták szent városában, Nedzsefben gyilkolták meg. A síiták Szaddám Huszein rendszerét okolják haláláért.

 

A szemtanú arról is beszámolt, hogy Muktada asz-Szadr radikális hitszónok, akinek nagy befolyása van a kormányzó síita koalícióban, nyomást gyakorolt Núri al-Máliki iraki kormányfőre, követelve tőle, hogy még az év vége előtt végezzék ki az egykori diktátort, valamint hogy személyesen jelen lehessen az akasztáson.