Ellenzéki képviselőket és aktivistákat vettek őrizetbe Hongkongban

- Ellenzéki képviselőket és aktivistákat vettek őrizetbe Hongkongban vasárnap egy rendbontásba torkolló májusi törvényhozási ülés miatt.

A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent jelentés szerint hét embert, köztük négy ellenzéki képviselőt állított elő a rendőrség, és további őrizetbe vételeket is kilátásba helyezett.

A szóban forgó bizottsági ülésen hangos szóváltás és dulakodás alakult ki, az ülést vezető Starry Lee, a hongkongi törvényhozás legnagyobb, Peking-barát pártjának elnöke 11 ellenzéki képviselőt távolíttatott el az ülésteremből. Lee felszólította a részvevőket, hogy az ülés akadályozása jogsértésnek minősülhet, ám a felszólítás ellenére egyes ellenzéki képviselők több alkalommal "megrohamozták" az elnöki pódiumot.

A kínai központi kormányzat június 30-án egy új, nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongra vonatkozóan, amely egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják, mert szerintük a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.