Hackerek törték fel az egyik legnépszerűbb internetes portált

Hackerek feltörték a flirtlife.de című népszerű német internetes ismerkedési portált, és a megszerzett kereken 100 ezer jelszóból kiderül: az emberek kényelmességből és fantázia hiányában olyan jelszavakat használnak, amelyek alig nyújtanak védelmet az illetéktelen behatolók ellen.

A Die Welt című német lap online kiadásában ismertette az ellopott jelszavak között leggyakrabban előfordulók listáját. Íme néhány példa: az első helyen az 123456 végzett, de az első tíz között szerepelt a baby és a hallo is.

 

Lista készült az angolszász nyelvterületről, a MySpace társasági honlap 34 ezer felhasználójának adatai alapján: itt az első helyre a password1 került, majd az abc123, a myspace1, a 8. helyen az 123abc és a 11 helyen az 123456 szerepel, de igen gyakoriak a sporttal és különösen a focival összefüggő jelszavak is, köztük klubcsapatok nevei is.

 

Kényelemből és fantázia hiányában igen egyszerű jelszavak készülnek, amelyek gyakorlatilag alig nyújtanak védelmet. Szakértők azt tanácsolják: nem szabad csupán szavakat használni, hanem kombinálni kell a számokat és a betűket, az utóbbiakat pedig célszerű kicsivel, illetve naggyal írni.

 

Havonta egyszer a legfontosabb jelszavakat  helyes megváltoztatni. Semmi olyat nem jó használni, ami kitalálható, mint például a születési dátum, a férj, a feleség, a gyerek, vagy a háziállat neve. Jó, ha az ember megjegyzi a jelszavát és nem is írja le soha. Nem szabad az internetről átvett, kész jelszót sem használni, s végül helyes, ha egy jelszót csak egy internet oldalon alkalmaz az ember - tanácsolják a szakemberek a Die Welt című lap online kiadásában.