Húsz év Románia lemaradása

„Politikai stabilitás és állandó gazdasági növekedés mellett Romániának húsz évre van szüksége, hogy utolérje az Európai Unió többi tagállamát” - nyilatkozta Calin Popescu Tariceanu, román miniszterelnök a román állami rádiónak. „Ez az időszak megduplázódhat, ha a gazdasági és politikai légkör nem megfelelő” - tette hozzá.

Tariceanu Románia uniós csatlakozásától többek között azt várja, hogy a nagyobb verseny miatt csökkennek az árak, a befektetéseknek köszönhetően pedig nő a munkahelyek száma.

 

A miniszterelnök szerint sajnos Romániában még nincs meg „a teljes politikai érettség”, s enek tudható be, hogy Nyugat-Európában sokan bizalmatlanul közelednek az ország felé.

 

Calin Popescu Tariceanu igyekezett megnyugtatni az ország lakosságát, hogy az EU-csatlakozás nem hozza magával gyárak, munkahelyek tömeges bezárását és olyan más társadalmi következményeket, amelyektől sokan tartanak. Emiatt a román vezetés várakozása szerint a jelenleg külföldön dolgozó románok nagy része visszatér az országba. A miniszterelnök azt is várja, hogy az uniós tagság hatására a Romániában élő állampolgárok sokkal inkább megtartják majd a törvényeket, mint eddig.

 

euractiv.hu