Huszonnégy ország támogatja a fürtös bombák korlátozásáról szóló egyezményt

Huszonnégy ország, köztük Magyarország, csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy kössenek nemzetközi egyezményt a fürtös bombák korlátozására, amely számos ártatlan civil halálát és sebesülését okozza évekkel a háborúk befejezése után is - közölték hétfőn emberi jogi szervezetek.

Ausztria vállalta, hogy hivatalosan kéri a hagyományos fegyverek korlátozásáról folyó genfi nemzetközi konferenciát, hogy kezdjenek tárgyalásokat e fegyverek törvényes szabályozásáról, amelyeket az Egyesült Államok és más országok gyakran használtak a balkáni háborúkban, Afganisztánban, Irakban és Libanonban.

 

Stephen Goose, a New York-i központú Human Rights Watch fegyverkezési szakértője szerint a fürtös bombák "elfogadhatatlan kockázatot" jelentenek a civilekre nézve.

 

Thomas Nash, a londoni Cluster Munition Coalition nevű, több szervezetet tömörítő hálózatának vezetője úgy nyilatkozott, hogy sürgősen meg kell kötni egy olyan szerződést, amely betiltja a fürtös bombákat, amelyek 40 éve pusztítanak, ám még sincsen olyan nemzetközi törvény, amely korlátozná használatukat. A narancs méretű fürtös bombákat tüzérségi lövedékekbe, vagy pedig repülőről ledobott bombákba teszik bele. Egyetlen bomba 200-600 robbanó szerkezetet képes szétszórni egy futballpálya-méretű területen. Ezeknek 10-15 százaléka, de egyes esetekben több mint 80 százaléka nem robban fel azonnal, így rendkívül veszélyes különösen a gyermekek számára, akiket vonz sárga színük és a rájuk csatolt kis ejtőernyő.

 

Az új fegyverkorlátozási szerződésre való felhívást Nash szerint eddig mások mellett Bosznia-Hercegovina, Chile, a Cseh Köztársaság, Dánia, Magyarország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc és a Vatikán támogatta.

 

 

(MTI)