Lemondott Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter

Lemondott tisztségéről Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, akinek távozását szerdán Washingtonban George Bush amerikai elnök jelentette be. Utódjának Bob Gates volt CIA-igazgatót kérte fel.

Az Egyesült Államokban is népszerűtlenné vált iraki háború "építészének", feltétlen és elkötelezett hívének számító Rumsfeld távozását a demokraták előretörését hozó félidős kongresszusi választások másnapján jelentette be az elnök. A demokrata párti Nancy Pelosi, a képviselőház leendő elnöke üdvözölte a változást. Rumsfeld hat évet töltött a Pentagon élén George Bush elnök mellett.

 

 Bush megjegyezte, csalódott a választások eredményében, de gratulált a demokraták győzelméhez. Értelmezése szerint sokan azért szavaztak a demokratákra, mert elégedetlenek az iraki helyzettel. Az amerikai elnök kifejtette: megállapodtak Rumsfelddel - akit nagyszerű vezetőnek, barátnak és megbízható tanácsadónak nevezett - abban, hogy "friss távlatokra" van szükség Irakban. Ezt fogja szolgálni Bob Gates, aki szilárd vezető, és képes arra, hogy kiigazítsa az iraki politikát - tette hozzá.

 

"Egyetértettünk, hogy új vezetésre van szükség a Pentagonban" - mondta. Kifejtette ugyanakkor: "Nem fogadhatjuk el a vereséget". Azt mondta, ő is szeretné, hogy az amerikai csapatok hazatérjenek, de győztesen, egy olyan országot maguk mögött hagyva, amelyik képes önmagát kormányozni és megvédeni, és nem lesz az al-Kaida terroristáinak menedéke. A csapatok idő előtti kivonásával Amerika sebezhetőbbé válna - szögezte le.

 

Az elnök elmondta, hogy a Rumsfeldet leváltó Gatesszel már szombaton egyeztetett Texasban, crawfordi farmján.

 

Bush bejelentése láthatóan meglepte a sajtó képviselőit, akik egyebek között arra kérdeztek rá: miképpen lehetséges, hogy egy hete még arról beszélt, hogy kormányának az ellenzék által legtöbbet bírált két tagjától, Donald Rumsfeld védelmi minisztertől és Dick Cheney alelnöktől nem kíván megválni elnöksége hátralevő két évében. "Mindketten kitűnő munkát végeznek, teljes mértékben mögöttük állok" - szögezte le Bush akkor.

 

Az elnök erre úgy reagált, hogy a Pentagon vezetője nem a választások miatt mond le, Rumsfeld lemondásáról már korábban döntöttek, "akár győzünk, akár nem, Bob lett volna a jelölt".

 

Rumsfeld leváltását a demokraták többször és az utóbbi időben már a republikánusok egy csoportja is követelte. A bírálók az ő személyéhez kötik a szerintük elhibázott iraki háborús politikát, amely már több mint 2800 amerikai katona halálába került. Bush a sajtótájékoztatón azt mondta, mindenképpen együtt kíván működni a kongresszus új vezetőivel, mint fogalmazott, "az együttműködés új korszaka kezdődik". Reményét fejezte ki, hogy a két párt vezetői képesek lesznek áthidalni a közöttük levő különbségeket.

(MTI)