Lukasenka ragaszkodik Fehéroroszország függetlenségéhez

A közös állam idei létrehozását indítványozta Oroszországnak a fehérorosz vezető, de egyben hangsúlyozta ragaszkodását országa szuverenitásához, s együttműködést kínált Nyugat-Európának is. "Fehéroszország első elnökeként nem akarom eltemetni az ország szuverenitását és függetlenségét" - mondta Aljakszandr Lukasenka vasárnap az Interfax szerint.

 Fehéroroszország nem szándékozik egyszerűen beolvadni az Oroszországi Föderációba, az uniónak az egyenjogúság elvére kell épülnie - jelentette ki Lukasenka, különbséget észlelve a minszki és a moszkvai álláspont között. Ennek ellenére a fehérorosz tekintélyuralmi vezető azt ajánlotta, hogy még az idén hozzák létre a szövetségi államot.

 

"Akarják önök a közös államot, az egységes irányítási rendszert, az egységes gazdaságot? Ha önök készen állnak rá, akkor hozzuk létre még ebben az évben" - indítványozta Lukasenka, emlékeztetve, hogy Oroszországban hamarosan parlamenti, majd elnökválasztások lesznek (ez év végén, illetve a jövő év márciusában).

 

Megfigyelők megjegyezték: egyes oroszországi erők azzal a gondolattal játszadoznak, hogy még az orosz elnökválasztás előtt összekovácsolják a közös államot. Ez módot adna egy új alkotmány elfogadására, ami lehetővé tenné Vlagyimir Putyin elnök hatalmon maradását.

 

Mindamellett az olajkonfliktust lezáró péntek esti megállapodás inkább arra utal, hogy Oroszország józanul, a gazdasági alapoktól igyekszik újra felépíteni politikai integrációját Fehéroroszországgal - vélték moszkvai elemzők.

 

Az olajexportvámokról szóló megállapodás - amely szerint Oroszország továbbra is olcsón (bár nem vámmentesen) szállít nyersolajat Fehéroszországnak, cserében viszont lefölözi az abból készült olajtermékek európai továbbexportálásából befolyó vámbevételek oroszlánrészét - az orosz-fehérorosz vámuniós séma helyreállítására irányul.

 

Lukasenka azonban rámutatott, hogy az orosz nyersolajexport vámmentességének megszüntetése visszalépés a vámunió létrehozásának útján. "Az Oroszország által bevezetett (belső) olajexportvám tönkreteszi a vámuniót" - szögezte le.

 

Egyúttal ecsetelte, milyen értékes szolgáltatásokat nyújt Fehéroroszország a területén lévő orosz bázisokhoz vezető tranzit biztosításával. "A légvédelmi rendszerek, a katonai létesítmények sokba kerülnek" - utalt egy esetleges díjemelésre.

 

Alkupozíciójának további javítása végett Lukasenka fogadkozott, hogy "még a nyugati ördöggel is hajlandó cimborálni" Fehéroroszország energiabiztonságának szavatolására. Európa és az Egyesült Államok rendesen viselkedtek, és támogatást ígértek.

 

Fehéroroszország ezt nem felejti el - jelezte Lukasenka, méltányolva Azerbajdzsán megértő magatartását is. Ha Európa kész együttműködni, Fehéroroszország belemegy bármilyen együttműködésbe - mondta az Eho Moszkvi rádió szerint.

 

(MTI)