Magyar feliratok miatt zárták ki a kolozsvári egyetem oktatóit  

Kizárták a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatói testületéből hétfőn a magyar feliratok kifüggesztéséért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két vezetőjét.

Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok kizárásáról a döntést az egyetem 110 tagú, legmagasabb szintű döntéshozó testülete (szenátus) hozta meg hétfőn elsöprő többséggel, mindössze kilenc ellenszavazattal. Az egyetem közleménye szerint az említett szankciót helyeselte a szenátusban helyet foglaló magyar oktatók többsége is.

 

A dokumentumból kiderül, hogy ez ügyben korábban az összes kar és tagozat vezetőségével konzultáltak. A közlemény megállapítja, hogy Hantz Péter és Kovács Lehel kizárása a törvényes előírások betartásával történt.

 

Levették a magyar feliratokat

 

A BKB több mint egy évvel ezelőtt szállt harcba az 1959-ben megszüntetett Bolyai Egyetem visszaállításáért, illetve azért, hogy a most működő egyetemen hozzanak létre önálló magyar karokat. Tagjai kifogásolták, hogy a kolozsvári állami egyetemen nincsenek magyar feliratok. Ezért a múlt héten Hantz Péter magyar feliratú táblákat helyezett el az intézmény több épületében is, ezeket viszont hamar eltávolították a portások.

 

Az egyetem irányítói törvénytelennek minősítették az akciót, és feljelentést tettek a rendőrségen. A három – román, magyar és német – tannyelvű állami egyetem vezetősége a menesztést azzal indokolja, hogy a két oktató szerintük folyamatosan hazugságokat terjesztett a felsőoktatási intézményről, emellett állítólag az etnikumok közötti ellenséges magatartásra és az Európai Unió értékrendje ellen bujtogattak. Azt is a kizártak szemére vetették, hogy "becsületsértően nyilatkoztak", amikor "javíthatatlan nacionalistáknak" minősítették a kolozsvári egyetem oktatóit.

 

Végleges döntés

 

A szenátusi ülésen résztvevő Nagy László rektorhelyettes az MTI-nek nem tudta megerősíteni a BBTE közleményében foglalt információt arról, hogy a tanácskozáson megjelent magyar oktatók milyen arányban is szavaztak a határozat mellett vagy ellen. Azt viszont elmondta, hogy a szenátusi ülést megelőzte november 22-én az egy fokkal alacsonyabb szintű egyetemi igazgatótanács megbeszélése. Ezen felhatalmazták Nicolae Bocsan rektort arra, hogy "törvényesen járjon el" a két adjunktus ügyében. A rektorhelyettes emlékeztetett rá: akkor nem volt szó még arról, hogy ez konkrétan mit is jelent.

 

Hétfőn azonban kiderült, hogy Bocsan a kizárást érti az említett "törvényes eljáráson". Legalábbis erre lehet következtetni abból, amit a szenátusi ülésen szintén részt vevő Egyed Emese professzor az MTI-nek elmondott. Eszerint az eredeti napirenden hétfőn nem szerepelt a kizárásról szóló határozattervezet megvitatása, azt Nicolae Bocsan szavaztatta meg az ülés elején. Cristina Nistor, a BBTE szóvivője kifejtette, hogy a hétfői szenátusi határozat nyomán a két oktatónak felbontják a munkaszerződését. A döntés végleges.

 

Tüntetést fontolgatnak

 

A frissen kizárt Kovács Lehel úgy vélte, hogy ezek után az események felgyorsulása várható, hiszen a magyar oktatók közül egyre többen támogatják a radikális fellépéseket. Nem tartja kizártnak azt sem, hogy a magyar tagozat egy része sztrájkba kezdjen vagy tüntetést kezdeményezzen. Az adjunktus szerint mindezért az egyetem román vezetősége a hibás. Hozzátette: ügyvédjeik megvizsgálják az egyetemi szenátus határozatát, és ha a román munkatörvénykönyv előírásai szerint támadhatónak találják, bírósághoz fordulnak.

 

Tabajdi újratárgyalást kér

Felháborítónak tartja és a leghatározottabban elítéli Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP úgynevezett nemzeti kisebbségügyi frakcióközi csoportjának elnöke, hogy Hantz Pétert és Kovács Lehelt, a Bolyai Kezdeményező Bizottság tagjait eltávolították a Babes-Bolyai Egyetemről. Tabajdi felszólította az egyetem Szenátusát, hogy mihamarabb tárgyalja újra az elbocsátott oktatók ügyét, és vegye vissza Hantz Pétert és Kovács Lehelt, és kérte a román kormányfő, Calin-Popescu Tariceanu, és Markó Béla RMDSZ elnök, miniszterelnök-helyettes határozott fellépését.

 (Forrás:Figyelőnet, MTI)