Érdemes figyelni a romániai közbeszerzéseket: www.e-licitatie.ro

Romániában a közbeszerzési eljárásokat ezentúl elektronikus úton, a www.e-licitatie.ro internetes oldalon kell meghirdetni, s az érdeklődő cégek - az EU-ból is - ugyanezen a címen adhatják meg ajánlataikat.

Az ország EU-tagságával egy időben változott meg az a romániai jogszabály, amely a közintézmények által kiírt közbeszerzési eljárásokat szabályozza. Ez az új rendelet rendelkezik arról, hogy a közbeszerzéseken a jövőben európai uniós cégek is részt vehetnek, az eljárásokat pedig az interneten kell meghirdetni.

 

Az erre szakosodott hivatalnak az Európai Unió Hivatalos Közlönyéhez is el kell juttatnia mindazon közbeszerzésekről szóló információit, amelyek értéke meghaladja a 125 ezer eurót vagy - a kiíró intézmény jellegétől függően - a 420 ezer eurót.

 

Miután az eLicitatie rendszerben megjelenik a közbeszerzési eljárás a kiíró intézmény eldöntheti, hogy elektronikus vagy hagyományos közbeszerzést szeretne lefolytatni. A rendszerbe való bejelentkezés ingyenes, s eddig mintegy kétezer közintézmény és magáncég iratkozott fel.

 

Az eLicitatie-rendszer tesztje 2002 márciusában indult, tavaly már 1000 közintézmény és 1300 magáncég élt a lehetőséggel. Eddig 175 ezer árverést bonyolítottak le 143 féle termékre kiterjedően.

 

A www.e-licitatie.ro site-nak angol nyelvű aloldalai is vannak.

 

euractiv.hu