Robert Mueller vizsgálatot kért az FBI-tól, mert szerinte a lejáratására készülnek

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatát kérte Robert Mueller, aki a vezetője annak a különleges bizottságnak, amely azt vizsgálja, hogy Donald Trump amerikai elnök egykori kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Mueller azt gyanítja, hogy valakinek pénzt ajánlottak azért, hogy szexuális zaklatás vádjával lejárassa őt.

"Amikor a múlt héten tudomásunkra jutott, hogy nőknek ajánlottak fel pénzt azért, hogy szexuális zaklatással vádolják meg a különleges vizsgálóbizottság vezetőjét, azonnal értesítettük és nyomozásra kértük fel az FBI-t" - tudatta közleményében Peter Carr, Robert Mueller szóvivője kedden este.

Az amerikai médiában hírek jelentek meg arról, hogy jelentkezett egy nő, aki azt állította: egy férfi dollár tízezreket ajánlott fel neki azért, hogy megvádolja Muellert, aki mellett korábban jogászként dolgozott. A lapok meg is nevezték a nőt, de az általa megjelölt ügyvédi iroda közölte: ilyen nevű munkatársuk sem mostanában, sem korábban nem volt.

Robert Mueller hivatala azt követően tette közzé közleményét az FBI-nyomozásról, hogy Jack Burkman washingtoni ügyvéd és republikánus lobbista kedden a Twitteren bejelentette: csütörtökön "felfedi a különleges vizsgálóbíró szexuális zaklatásainak első áldozatát". Burkman később a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: öt áldozatról van szó, az egyiküket Mueller bizonyítottan zaklatta, míg a másik négy nő állításai még ellenőrzésre szorulnak. Az ügyvéd cáfolta, hogy pénzt ajánlott volna fel a nő vallomásáért.

A Szövetségi Nyomozó Iroda nem kívánta kommentálni az ügyet.