"Sokkoló" sci-fi kapta a rangos brit női irodalmi díjat

- Naomi Alderman kapta az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazó Baileys Women's Prize for Fiction rangos brit irodalmi díjat The Power (Az erő) című sci-fijéért.

A disztopikus regény egy olyan világban játszódik, ahol a nők különleges erővel rendelkeznek: képesek tudatosan áramütést kibocsátani, amivel kisebb fájdalmat, de akár halált is okozhatnak - ismertette a BBC News.

Az idei zsűrielnök, Tessa Ross "briliánsan kigondolt disztópiaként" jellemezte Alderman regényét, és dicsérte a szerzőt "nagy ötleteiért, fantasztikus képzelőerejéért". Az írónő szerdán a londoni Royal Festival Hallban vehette át a 30 ezer fonttal (10,6 millió forinttal) járó díjat.

"A női mozgalom sokkal fontosabb számomra, mint bármi más hasznos dolog, ami segítségemre lehet az otthonomban. Más nők támogatása és ereje sokkal többet jelent nekem, mint az elektromosság" - jelentette ki a díjat átvevő szerző nem kis derültséget keltve a közönség körében.

A díj társalapítója, Kate Mosse az ünnepségen megemlékezett a napokban elhunyt Helen Dunmore költő-íróról, aki annak idején elsőként kapta meg a női írók számára létrehozott elismerést.

Alderman 2006-ban már elnyerte a debütáló női írókat jutalmazó Orange-díjat Disobedience című regényéért, amelyből idén Rachel Weisz és Rachel McAdams részvételével forgattak filmet. A The Power című regénye nyomán pedig már készülőben van egy tévésorozat, amelynek forgatókönyvét maga a szerző jegyzi.

Tavaly az ír Lisa McInerney vehette át a Baileys Women's Prize for Fiction irodalmi díjat The Glorious Heresies című debütáló regényéért.

Az eredetileg Orange Prize for Fiction néven alapított díjat, amely 2014-ben vette fel a Baileys Women's Prize for Fiction nevet legújabb szponzora után, 1996-ban hozták létre

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza