Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint az idei második negyedév első hónapjában nem volt mérhető havi összevetésű változás - sem növekedés, sem visszaesés - a hazai össztermék (GDP) értékében. Ez megfelel az előzetes elemzői és piaci várakozásoknak.

Márciusban 0,4 százalékkal emelkedett a GDP-érték az egy hónappal korábbi szinthez képest.

Az ONS szerint az áprilisi stagnálásban része volt a túlnyomóan esős időjárásnak. A statisztikai hivatal idézi a brit meteorológia adatait, amelyek szerint az áprilisi csapadékmennyiség a hosszú távú átlag 155 százaléka volt.

Az ONS becslése szerint ugyanakkor az áprilisban véget ért három hónapban 0,7 százalékkal bővült a brit hazai összetermék a januárral zárult összehasonlító háromhavi időszakkal összevetve.

A szerdai adatsor a havi összevetésű áprilisi stagnálással együtt is újabb hivatalos megerősítése annak, hogy véget ért a múlt év második felében kialakult recesszió a brit gazdaságban.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékkal, a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a brit GDP-érték, így Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a hazai össztermék.

Ez volt a brit gazdaság első recessziója a koronavírus-járvány elhatalmasodása óta, jóllehet a két időszak visszaesésének mértékét nem lehet összehasonlítani: a járvány első évében, 2020-ban 10,4 százalékkal - a modern brit gazdaságtörténetben példátlan mértékben - zuhant a brit GDP-érték.

Az ONS szerdai adatismertetése szerint a havi összevetésben mért áprilisi stagnáláson belül a termelőágazatok teljesítménye 0,9 százalékkal csökkent. Ebben a legfőbb tényező a feldolgozószektorban mért 1,4 százalékos havi visszaesés volt.

A hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat 0,2 százalékkal bővült áprilisban.

Az áprilissal zárult három hónapban a szolgáltatási szektor teljesítménye 0,9, a termelőágazatoké 0,7 százalékkal emelkedett a januárral véget ért összehasonlító három hónaphoz képest.

A legfrissebb aktivitási adatok azt jelzik, hogy a brit gazdaság növekedése májusban is folytatódott.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,0 volt májusban az áprilisi 54,1 után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 53,0-as kompozit adat a kisebb visszaesés ellenére továbbra is a brit üzleti szektor teljesítményének robusztus növekedését mutatta a múlt hónapban