Több uniós államfő támogatja Maia Sandu moldovai elnököt

Románia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország államfője közös nyilatkozatban gratulált a csütörtökön hivatalba lépő Maia Sandu moldovai elnöknek, országuk támogatásáról ígérve reformtörekvései és az Európai Unióhoz történő közeledése megvalósításában.

A román elnöki hivatal honlapján csütörtökön közzétett állásfoglalás szerint Moldova változásra és erőteljesebb reformokra váró állampolgárai egyértelmű felhatalmazást adtak erre Sandunak.

A hat európai uniós tagállam államfője felajánlotta, hogy megosztja az európai integrációs reformfolyamatok során szerzett tapasztalatát Sanduval. Hozzátették: készek támogatni őt a demokratikus értékek, az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság megerősítésében, egy működő, a népakaratot tükröző demokratikus rendszer kiépítésében.

A nyilatkozat aláírói határozottan kiállnak a Moldovai Köztársaság állampolgárai által választott európai közeledés és az ország függetlensége, szuverenitása és területi épsége mellett.

Az Európa-barát Maia Sandu, a Moldovai köztársaság volt kormányfője november 15-én a voksok mintegy 58 százalékával nyerte meg az elnökválasztást Igor Dodon oroszbarát eddigi elnökkel szemben. Az új elnök hívei azóta több ízben tüntettek az ellen, hogy a leköszönő államfőhöz közel álló chisinaui kormány és parlamenti többség az elnöki hatáskört kiüresítő törvényeket fogadott el.

Maia többszöri felszólításának eleget téve - egy nappal az új elnök beiktatása előtt - szerdán benyújtotta lemondását a Ion Chicu vezette moldovai kormány, hogy megnyissa az utat az új parlamenti választások kiírása előtt.