Újraindult az olajszállítás a Barátság vezetéken

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) információi szerint szerda este 10 óra előtt Fehéroroszország megkezdte a kőolaj továbbítását Magyarország felé a Barátság (Druzsba) vezetéken - közölte Ábrahám Gergely, a minisztérium szóvivője.

A vezetéken a szállítás mintegy 50 órája áll, Magyarország szerdán már átállt a stratégiai készleteinek a felhasználására. Kóka János az este folyamán egyeztetett Andris Piebalgs uniós energiaügyi biztossal, aki elmondta, hogy a szállítások visszaállításától függetlenül megtartják Brüsszelben az olajbiztonsági tanácsülést.

 

Kóka elmondta, hogy Európának garanciákat kell kapnia Oroszországtól és a tranzitországoktól, hogy a jövőben ilyen üzleti viták ne veszélyeztethessék más országok ellátását. Az ellátást akkor tekintjük folyamatosnak, ha a Fehéroroszország által korábban kivett mennyiség visszatáplálását folyamatos orosz szállítás fogja követni.

 

A Mol megbízható forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Barátság vezetéken keresztül Fehéroroszország felől újra megindult a kőolajszállítás Magyarország irányába. Egyben az is várható, hogy a fehérorosz fél által kibocsátott mennyiséget az orosz export is követni fogja.

 

Amint a folyamatos szállítás biztosítottá válik, a Mol felkészül a normál üzemmenetre való átállásra a stratégiai készletekről - tartalmazza a cég közleménye.

(Forrás:Euractív, GKM,MOL)