Vita a gáz áráról Fehéroroszország és a Gazprom között

Fehéroroszország nem tudott megegyezni a Gazprommal a jövő évi gázárakról, ami a tavalyi orosz-ukrán gázháborúhoz hasonló konfliktust ígér. Ezúttal elsősorban a lengyel és német fogyasztók ellátása van veszélyben.

A Gazprom közel két éve határozta el, hogy ha fokozatosan is, de megszünteti a volt szovjet tagköztársaságok kedvezményes gázellátását. Ezek az országok a közelmúltig a világpiaci árak negyedét-ötödét fizették csak. -

 

A Fehéroroszországgal most éppen elakadt ártárgyalásokat az orosz óriás úgy indította, hogy az eddigi, ezer köbméterenként ötven dolláros ár helyett jövőre négyszer ennyit szeretne kapni. Fehéroroszországnak - amely gyakorlatilag nem rendelkezik saját gázkinccsel - nincs alternatívája, és ezt a Gazprom is jól tudja. Fehéroroszország ütőkártyája az áralkuban a területén át Lengyelországba tartó gázszállítás megakadályozása lehet: a Gazprom ugyanis nem kötötte meg Minszkkel a jövő évre szóló tranzitszerződést sem, márpedig Fehéroroszországon halad át az orosz gázexport csaknem egynegyede, mintegy 44 milliárd köbméter.

A tavalyi gázárvitához képest azonban fontos különbség, hogy az akkor narancsos vezetésű Ukrajnával ellentétben Fehéroroszország formálisan szövetségi államot alkot Oroszországgal. Minszk éppen erre alapozva követeli, hogy Moszkva továbbra is orosz belföldi, 46 dollár/1000 köbméteres áron adja a gázt.

 

Oroszország azonban a szövetségi állammal csőbe húzva érzi magát, mert a retorikájában Moszkva-barát belorusz elnök, Alekszandr Lukasenko a valódi egyesülést - közös pénz és egységes vámtarifa bevezetését - halogatja. A Kreml szerint csak ebben az esetben kaphatna Fehéroroszország orosz áron földgázt. Ellenkező esetben 200 dolláros egységárat követel. Ez hárommilliárd dolláros pluszkiadást jelentene Minszknek évente, az idei 20 milliárd köbméteres importot figyelembe véve.

(ID)