2008-ban tér át a felsőoktatás a 480 pontos szisztémára

Oktatás - 2006-12-06

Egyelőre nem változik a 120 pontos, illetve 24 pluszpont megszerzését biztosító felvételi rendszer; a 480 pontos szisztémára csak 2008-ban tér át a felsőoktatás - jelentette ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) igazgatója kedden Egerben.

Ez azt jelenti, hogy a tanulmányi eredmény alapján, illetve az érettségin 120 pont szerezhető, a pluszpontokkal együtt pedig 144 a maximális pontszám - közölte Kerekes Gábor az Eszterházy Károly Főiskolán, amikor nyílt nap keretében tájékoztatták a végzős középiskolásokat az intézmény nyújtotta lehetőségekről.

 

 Figyelmeztetett viszont arra, hogy bizonyos szakok esetében ugyan nem kötelező, ám mégsem érdemelhető ki a felvétel emeltszintű érettségi nélkül. Ennek a szoros verseny következtében kialakuló magas pontszám az oka - tette hozzá.

 

Az igazgató elmondta, hogy jövőre 130 alapszakra felvételizhetnek az érettségizettek. Ugyan egy pályázó korlátlan számú szakra beadhatja a jelentkezését, ám csak egy helyre nyerhet felvételt. Ezért fontos a jelentkezési sorrend végiggondolása - szögezte le.

 

A felvételi tájékoztató a korábbi évekhez hasonlóan december 15-én jelenik meg. A megfelelő választást, a többi között internetes tájékoztatással, illetve különböző kiadványokkal, például a Felvételi Tájoló című kiadvánnyal segíti az OFIK. Utóbbiban egy-egy diploma értékének statisztikai bemutatásával kívánják segíteni a pályázók döntését.

 

Kerekes Gábor ugyanakkor felhívta a felvételizni vágók figyelmét a felsőfokú szakképzésre, amelynek szemeszterei a kreditrendszerben beszámíthatóak az alapképzésbe. A felsőfokú szakképzés előnye, hogy a felvételre lényegesen nagyobb eséllyel pályáznak a diákok. A többi között azért, mert miközben jövőre 6 ezerrel kevesebb államilag támogatott férőhely lesz a felsőoktatásban, a felsőfokú szakképzés területén nem szűkül a keret. Ugyanakkor a négy szemeszteres kurzusokon résztvevőknek nem kell fizetniük a hallgatói fejlesztési hozzájárulást sem - mondta Kerekes Gábor.

 

 

(MTI)