A felsőfokú végzettségen túl

Oktatás - 2006-06-09

16325 fő a diplomás pályakezdők száma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által április végén közzétett adatok szerint.  A KSH korcsoportos jelentése 17,1 százalékra teszi a 20-24 éves munkanélküliek számát, és 9,1 százalékra a 25-29 év közöttiekét.

Legnehezebben az általános iskolai tanárok és a tanítók találnak állást (kb. 2500-an), de nagyon sok közgazdász (1100 körül) is az álláskeresők sorait gyarapítja. A mezőgazdasági mérnökök és a középiskolai tanárok közül mintegy 1000-1000 fő, de a keresettebbnek és hiányszakmának számító gépészmérnökök között is félezer diplomás nem talál munkát.

     Ami a jövőt illeti: a szakértők még megbecsülni sem tudják a három év múlva megjelenő BA és BSc diplomák piaci hatásait, illetve az egyre tömegesebbé váló felsőfokú képzésből kikerülők munkalehetőségeit. A jelenlegi helyzet fennmaradása esetén 2015-2020-ra kétszer annyi diplomást fognak képezni Magyarországon, mint amennyit a piac foglalkoztatni tud majd - mondják.

     Kevesen vannak, akik tudatos pályatervezéssel választottak akár egyetemet, akár szakot, mindenhol meglehetősen magas a szakváltók, karváltók aránya, és az álláskeresés is hasonló bizonytalansággal jár.

      Kevés szó esik az EU-s munkavállalás lehetőségeiről, pedig egyre több államban nyílik meg korlátlanul a munkaerőpiac. Természetesen EU-s munkavállalásnál is érdemes tájékozódni az Europass vagy az Eures oldalain, mert a közvélekedéssel ellentétben nem csak kétkezi szakembereket várnak a munkáltatók.