A gödöllői hallgatókat támogatja az IBM

Oktatás - 2006-06-07

A hét éve informálisan működő kapcsolatot szerződéssel erősítette meg az IBM Magyarország és a Szent István Egyetem.

Az informatikai cég és az egykori agráregyetem megállapodása oktatási, kutatási és karrier-együttműködési pontokat is tartalmaz, de a hallgatók mellett az oktatók is profitálhatnak az közös munka során. Az együttműködés a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karral jött létre, de hamarosan kiterjedhet az egyetem többi karára is.

      Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója szerint ez mindkét félnek hasznos. "A cégen belül közel háromezer tudós dolgozik világszerte, akik alap- és alkalmazott kutatást is végeznek - köztük öt Nobel-díjas. Mindez az egyetemek segítsége nélkül nem valósulhat meg". A vezérigazgató hozzátette, hogy az IBM hazai felsővezetésében két volt SZIE-s is dolgozik, emiatt is jó a kapcsolat évek óta.

      Az együttműködés nem csak a hallgatókra terjed ki: az IBM díjmentesen konzultációs szolgáltatásokat nyújt azért, hogy még hatékonyabb legyen az intézmény informatikai infrastruktúrája. Ezen kívül hardver eszközökkel is segítik az intézményt. A kutatás-fejlesztésbe pedig azzal száll be a cég, hogy teljes szoftver- portfólióját, azaz nyolcszáz programot ad át ilyen célokra. Ha ezeket, akár kedvezményesen is, megvásárolná az egyetem, több millió dollárt kellene fizetnie.

      A hallgatókat több ponton is érinti a megállapodás. Egyrészt a Gazdasági- és Társadalomtudományi Kar hallgatói felvehetnek kétféle, a gyakorlati informatikával kapcsolatos tárgyat.  Évente mintegy ötven felsőbbévesnek lesz lehetősége arra, hogy tanuljon és egyúttal dolgozzon is az IBM-nél, a legjobbak pedig állásajánlatot is kapnak a szakmai program végén.

     Molnár József, a Szent István Egyetem rektora szerint az átalakuló magyar felsőoktatás azzal jár, hogy az egyetemek is piaci szereplők lesznek. "Mi is azok vagyunk" - utalt a gödöllői egyetemre, "épp ezért nekünk is kell nyújtani valamit". A rektor hozzátette, az államnak nem szabad teljesen kivonulnia a felsőoktatásból, de éhen halnának az intézmények, ha csak a központi támogatásra várnának.