A PSZ önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel

Oktatás - 2022-04-26

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel.Az érdekképviselet azt közölte kedden, hogy mivel rövidesen összeül az új parlament, majd létrejön az új kormány is, még a minisztériumi struktúra kialakítása előtt szükségesnek tartja, hogy ismét felhívja a figyelmet az oktatás legsúlyosabb problémáira.

A PSZ egyik legfontosabb követelésének azt tartja, hogy önálló oktatási minisztérium jöjjön létre, amely a bölcsődétől a felsőoktatásig képviseli a nemzet jövőjét meghatározó stratégiai ágazatot a kormányon belül.

"Már régóta egyértelmű, hogy a sok területet magába olvasztó Emmi nem képes ellátni feladatát, az oktatásnak külön tárca kell, hozzáértő miniszterrel. A PSZ szükségesnek látja azt is, hogy a köznevelés és a szakképzés ismét egy tárcához kerüljön" - hangsúlyozták

A szakszervezet továbbra is követeli, hogy a pedagógusok illetményének számításánál a mindenkori minimálbért vegyék figyelembe, és ez vonatkozzon a szakképzésben dolgozókra is. A bérek értékállóságának megteremtése szerintük nem tűr halasztást, miként az sem, hogy emelkedjen a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak bére.

Sürgetik a munka- és adminisztrációs terhek csökkentését, és azt, hogy a hátrányos helyzetű településeken a pedagógusok nehéz körülmények között végzett munkájáért járó pótlékot 100 százalékkal emeljék meg.

A PSZ szerint az új kormányra vár az a feladat is, hogy gondolja át a mára megbukott pedagógus-életpályamodellt, és minden diáknak érdemi óraszámcsökkenést jelentő, új alaptantervet dolgozzon ki.

A PSZ követeli a pedagógusképzés megújítását, az oktatási intézmények szektorsemleges finanszírozását. Az oktatásra fordított összeg érje el a mindenkori GDP 6 százalékát! - emelték ki.