A rektorok kezdeményezik a felsőoktatási törvény felülvizsgálatát

Oktatás - 2006-06-16

 

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) pártolja és kezdeményezi a felsőoktatási törvény mihamarabbi felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását a szféra forrásainak bővülése érdekében - közölte a szervezet.

Az MRK támogatja, hogy a felsőoktatási törvény módosítása során az intézmények gazdasági autonómiája nőjön, a felsőoktatás finanszírozása átláthatóbbá, teljesítmény-orientáltabbá váljon, a szféra forrásai bővüljenek - olvasható közleményükben. Molnár Károly, az MRK elnöke a rektori konferencia plenáris ülése után azt mondta: azon az utólagos képzési hozzájárulás nem került hivatalosan napirendre, de véleménye szerint az oktatási hozzájárulás helyett a tandíj bevezetése lenne a szerencsésebb, mivel az az oktatás minőségének javulását szolgálná, és a diákokat jobb teljesítményre sarkallná.

Az MRK állásfoglalása szerint különösen fontosnak tartják, hogy a hallgatói és intézményi támogatások rendszert alkossanak, a felsőoktatás szereplői és finanszírozói közötti költségmegosztás a jelenleginél méltányosabb, és a társadalmi igényeknek jobban megfelelő legyen. A rektorok a kormányzat által elkészített tervezetet jó alapnak tartják, és kérik a felsőoktatás érintettjeitől, hogy tanulmányozzák a javasolt módosításokat.