Egyeztetéseket kezdeményezett a PDSZ a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottak érdekében

Oktatás - 2022-03-09

Egyeztetéseket kezdeményezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottakat érintő követelések teljesülése érdekében - derül ki a szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött szerdai leveléből.


A PDSZ múlt hét csütörtökön sztrájkbizottságot alakított, amely többek között azt követeli, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak garantált alapilletménye ne legyen kevesebb a módosított közalkalmazotti illetménytábla szerinti illetményeknél, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye pedig a minimálbérre, illetve a garantált bérminimumra emelkedjen.

Követelik továbbá, hogy az "oktató" elnevezés helyett ismét a "pedagógus" kerüljön bevezetésre, a szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete pedig szűnjön meg, helyette vezessék vissza a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszámot, a többletórákat pedig rendkívüli munkaidőként fizessék ki.

Végül azt is követelik, hogy a pedagógus munkakörben dolgozókra terjedjen ki a 20 százalékos szakmai ágazati pótlék, a továbbképzési kötelezettség korhatára pedig az az év legyen, amikor a pedagógus eléri az 55. életévét.

Közölték, az esetleges sztrájk időpontjáról a sztrájkbizottság a későbbiekben, az egyeztetések eredményének függvényében dönt, és várják, hogy a kormány öt napon belül kijelölje az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét.