Ipari üzem és iskola együttműködése Debrecenben

Oktatás - 2021-12-14

Együttműködési megállapodást kötött a Sensirion Hungary Kft. a debreceni nemzetközi iskolával, a dokumentumot kedden írták alá.

A svájci Sensirion - amelynek legújabb világszínvonalú telephelyét szeptember 21-én avatták fel Debrecenben -, a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) dinamikus és technológiai kihívásokkal teli környezetének minél szélesebb körű megismertetése érdekében kötött együttműködési megállapodást a régió első nemzetközi oktatási intézményével (ISD).

Az együttműködés az ISD-vel már a nyáron elkezdődött, amikor július 2-tól augusztus 19-ig, négy alkalomból álló nyári tábort szerveztek. A svájci cég debreceni leányvállalatának mérnökei a természettudományok világába kalauzolták el a gyerekeket a cég világszínvonalú mérőeszközeinek segítségével, hogy érdeklődésüket felkeltsék a műszaki és természettudományos életpályák iránt - írták.

A digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártója, a Sensirion Hungary Kft. stratégiájában kiemelt helyet tölt be a gyakorlatközpontú magas színvonalú oktatási együttműködések kialakítása.

A Sensirion termékpalettája magas hozzáadott értékkel rendelkezik, és az egészségügytől az autóiparig széles skálán használják a gyártmányaikat. A svájci vállalat árbevételének 24 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre - tudatták.

A helyben kialakított együttműködés keretében a Sensirion rendszeresen ingyenes gyárlátogatási lehetőséget biztosít az ISD tanulói számára a debreceni gyárban. Munkavállalóik közreműködésével karrier tanácsadást tartanak az ISD tanulóinak, évente 1-2 alkalommal fizikai kísérletekkel gazdagított bemutató előadásokat tartanak az ISD-ben - áll a megállapodásban, amely kiterjed a tanárokkal való konzultációs lehetőségekre is.

A Sensirion Debrecenben építette fel első anyaországon kívüli európai gyártóüzemét, és 2025-ig 200 új munkahelyet hoz létre. A termelőüzem mellett kutató-fejlesztő (K+F) központot is létrehoznak a helyszínen, ahol jelenleg orvosi felhasználásra lélegeztető gépekbe gyártanak szenzorokat.