Magyar egyetemek: a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményei között még jól állunk

Oktatás - 2018-11-04

A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő listára, a Quacquarelli Symonds (QS) rangsorára Magyarországról összesen 11 egyetem került fel.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 20., a Szegedi Tudományegyetem a 26., 29. helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A 31. helyen szerepel a Debreceni Egyetem, utána a Budapesti Corvinus Egyetem áll a 48. helyen, majd a Pécsi Tudományegyetem az 53. helyen. A Szent István Egyetem pedig éppen lecsúszott a százas listáról, a 101. helyen végzett.

A Debreceni Egyetem a 31.helyezett.

10 indikátort súlyoznak a lista készítőiA 300 felsőoktatási intézményt értékelő rangsorban . Ilyen tényező az akadémiai tekintély, a munkáltatói elismertség, az egyetemi kar/hallgatói arány és a karra eső publikációk száma és a webes megjelenések száma, a PhD-fokozattal rendelkezőkszáma, a publikációk idézettsége és a webes befolyás, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya..

A QS rangsor tükrözi a fejlődő országok egyetemeinek teljesítményét, hiszen ebben az összesítésben nem szerepelnek sem az amerikai, sem pedig az angol egyetemek,